Aangepast

Door lerarentekort meer onbevoegde pabo-studenten voor de klas

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Het lerarentekort is vooral in de Randstad zo nijpend dat basisscholen pabo-studenten voor de klas zetten die hun studie nog niet hebben afgerond. Scholen proberen de studenten op allerlei manieren binnen te halen. Zo worden er uitzendbureaus ingezet die onbevoegde leerkrachten werven.

Het werving- en selectiebureau Brixs Groep uit Den Haag zendt studenten uit die nog onbevoegd zijn. "Dat zijn studenten die aan het einde van hun studie zitten en snel in dienst van de school kunnen komen", zegt directeur Jasper van de Vooren.

Door lerarentekort meer onbevoegde pabo-studenten voor de klas

Grijs gebied

Een paar jaar geleden kwamen afgestudeerden nauwelijks aan het werk, maar dat is nu volledig anders. Op dit moment is er een tekort van zo'n 900 leerkrachten in het basisonderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond is er een totaal tekort van ongeveer 1500 leerkrachten.

Volgens Van de Vooren worden onbevoegde docenten voor de klas gedoogd door scholen en de Onderwijsinspectie. "Het is een grijs gebied. Officieel mag het niet, maar door de schaarste is het nu een normale gang van zaken." Daarnaast wijst hij erop dat scholen er zelf om vragen.

Ook is er regelmatig ruimte voor derde- of vierdejaars pabostudenten die zelfstandig een klas kunnen runnen. Het is hierbij van groot belang dat je op snelle wijze kwalitatief goed een klas kunt overnemen.

Advertentie op ExcellentFlex

Van de pabo-studenten wordt gevraagd dat ze zelfstandig een klas kunnen runnen. Het uitzendbureau begeleidt de studenten, maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de scholen, vindt Van de Vooren. "De scholen moeten leerlingen van de pabo goed begeleiden om te zorgen dat ze zelfstandig voor de klas kunnen staan."

Lastig om af te studeren

Op de pabo-opleidingen merken ze dat er harder wordt getrokken aan studenten. "We zien dat er een groep studenten ontstaat die onbevoegd voor de klas staat", zegt Anita Derks, opleidingsmanager bij de Hogeschool Rotterdam.

Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Derks. Het wordt voor studenten die naast hun eindstage ook al aan het werk zijn lastiger om af te studeren. "Voor veel studenten geldt dat ze de tijd die ze nodig hebben om af te sturen ook echt keihard nodig hebben."

Dat er advertenties worden geplaatst is volgens Derks erg onwenselijk. "Het werk is op tijdstippen dat de studenten op school of hun stage-adres moeten zijn. Dat is niet met elkaar te verenigen. We snappen dat studenten geld willen verdienen, maar dat moeten ze om hun studie heen doen, op avonden en in weekenden."

Dilemma

Scholen die studenten inzetten, zeggen dat ze met de rug tegen de muur staan. Het is vaak óf een student voor de klas óf iedereen naar huis sturen. Derks snapt het dilemma, maar vindt een student voor de klas niet de oplossing.

"We moeten er samen voor zorgen dat meer studenten voor de pabo kiezen, zodat we meer bevoegde docenten krijgen. En het knelpunt op de korte termijn, moet op een andere manier worden opgelost."

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vindt het niet goed te praten dat scholen onbevoegde studenten voor de klassen zetten. "Scholen vinden ook creatieve manieren om bijvoorbeeld oud-docenten weer voor de klas te krijgen of parttimers die invallen. Dat zijn betere manieren", aldus Dekker.

De staatssecretaris belooft dat de Onderwijsinspectie bij scholen onder de aandacht zal brengen dat er bevoegde docenten voor de klassen dienen te staan. "Of leerkrachten in opleiding, maar dan onder begeleiding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl