Aangepast

'Natuurgebieden in gevaar'

Het kabinet-Rutte moet bezuinigingen. Ook op natuur en landschap: structureel ruim 300 miljoen euro per jaar bezuinigen op natuur en landschap.

Zo staat te lezen in het regeerakkoord:

Een goed natuurbeheer en het op peil houden van de biodiversiteit zijn belangrijk, ook voor recreatief gebruik. De provincies krijgen meer zeggenschap over het natuurbeheer. De ecologische hoofdstructuur (EHS) wordt in 2018 herijkt gerealiseerd, onder meer door grensverlegging, strategische inzet van ruilgronden en ontstapeling van gebiedscategorieën, met maximale inzet op beheer en minimaal op verwerving. Dat kan dus betekenen dat er minder wordt aangekocht.

Vooruitlopend op de herijking worden onder andere de robuuste verbindingen geschrapt. Beheer vindt bij voorkeur langjarig plaats door agrariërs, andere particulieren en terreinbeherende organisaties die samenwerken om meer effectiviteit te bereiken. De programmatische aanpak stikstof (PAS) blijft nodig voor een goed samengaan van economie en ecologie. Bij de uitvoering van de opgaven voor de EHS en Natura2000 worden ruimte en toekomstperspectieven voor ondernemers zoveel mogelijk meegewogen. De rek en ruimte binnen de toepasselijke Europese richtlijnen worden optimaal benut. Uitgangspunten voor de EU-richtlijnen zijn dat economie en ecologie in evenwicht zijn en dat maatregelen haalbaar en betaalbaar moeten zijn. Nationale koppen op de Europese regelgeving worden opgespoord en verwijderd.

Moeite

De provincies hebben grote moeite van de plannen van het kabinet, zelfs de leden van de beide regeringspartijen: de provincies krijgen voor het natuurbeleid de komende drie jaar 600 miljoen euro minder van het Rijk. De provincies krijgen nu nog maar 3,5 miljard euro om aankopen te doen voor de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden dat in 2018 klaar moet zijn. Maar als het aan staatssecretaris Henk Bleker ligt, wordt er nu al mee gestopt.

Bedreiging

De provincies en natuurorganisaties zijn bang dat de plannen van het kabinet een bedreiging zijn voor de natuur in Nederland. De provincie Flevoland heeft in een brief aan de minister en de Tweede Kamer zelfs op aangedrongen de plannen van het regeerakkoord te wijzigen om zo het project OostvaardersWold volledig te kunnen uitvoeren.

Natuurmonumenten

Ook oud-minister van Landbouw Cees Veerman, nu voorzitter van Natuurmonumenten, maakt zich zorgen. Natuurmonumenten vindt dat de maatregelen over langere tijd uitgesmeerd moeten worden. In de ogen van Natuurmonumenten wordt succesvol natuurbeleid nu een halt toegeroepen.

In Nieuwsuur vanavond: wat zijn de gevolgen als er nu wordt gestopt? Staatssecretaris Henk Bleker licht in de studio de kabinetsplannen toe.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Reijer Zwaan (Reijer.Zwaan@nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl