Nieuwsuur
NOS

Het was vandaag de 61ste dag van de formatie. VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken sinds 29 maart met elkaar. Aan die besprekingen en onderhandelingen is vandaag een einde gekomen. Informateur Schippers maakte begin van de avond duidelijk dat de formatie is vastgelopen.

Vanaf het begin van de gesprekken werd benadrukt dat de inhoudelijke verschillen tussen de vier groot waren, maar dat alle vier een serieuze poging wilden doen om het eens te worden. Vorige week donderdag zei Schippers nog dat ze hoopte voor de zomer een akkoord te hebben.

Vandaag zei ze dat het onderwerp migratie "de drempel bleek die te hoog was en is daarover geen gemeenschappelijke basis gevonden". Volgens Haagse bronnen stonden VVD en CDA op het gebied van migratie tegenover D66 en GroenLinks.

De discussie zou vooral zijn gegaan over de vraag hoe moet worden omgegaan met nieuwe vluchtelingenstromen, bijvoorbeeld uit Afrika. Naar verluidt wilde ook GroenLinks daarover wel een deal sluiten met Afrikaanse landen, maar eiste de partij dat echte vluchtelingen altijd asiel moeten kunnen vragen in Europa.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks komen er niet uit

STER reclame