Aangepast

Felle confrontatie om Syrië dreigt bij bezoek Erdogan aan Trump

Het belooft op zijn minst een openhartig gesprek tussen NAVO-partners te worden. Maar waarschijnlijker wordt het een stevige confrontatie als president Donald Trump morgenavond de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan ontvangt.

De Amerikaanse president Trump gaf vorige week toestemming om de Koerdische YPG-militie in Syrië zwaarder te bewapenen. Trump wil zo de herovering van Raqqa op de strijders van Islamitische Staat versnellen. Raqqa is door IS zelf uitgeroepen tot hoofdstad van hun - niet erkende - kalifaat.

Maar Turkije vreest dat de wapens die naar de milities van de YPG gaan, uiteindelijk ook gebruikt zullen worden door de aan de YPG gelieerde PKK in de strijd tegen Turkije.

Terroristisch

Beide Koerdische organisaties staan als terroristisch te boek. Het lijkt erop dat president Trump de strijd tegen IS vooralsnog hoger aanslaat dan het conflict tussen YPG, PKK en Turkije.

En dat wekt de wrevel van de Turken. President Erdogan heeft Trump op een persconferentie vorige week al opgeroepen zijn besluit om de Koerden te steunen terug te draaien.

Syrische koerden hebben afgelopen week belangrijke overwinningen geboekt op IS in de buurt van Raqqa. Strijders van het SDF, waar het YPG onderdeel van is, veroverden een dam en een dorp. Daarbij maakten ze gebruik van wapens die door de VS waren geleverd.

Het zijn juist deze wapens waar Turkije zo boos over is. Die woede kan ernstige consequenties hebben, zelfs voor Amerikaanse militairen die in Syrië en Irak opereren.

Een Amerikaanse officier overlegt op 25 april met YPG-strijders in het Syrische Derik, waar Turkije kort daarvoor de YPG-milities heeft gebombardeerd

Vorige maand nog voerde Turkije bombardementen uit op Koerdische troepen in Syrië en Irak. Een van die aanvallen werd uitgevoerd op nog geen tien kilometer van een plek waar Amerikaanse troepen zaten. Amerikaanse commando's, Special Forces, worden soms toegevoegd aan milities om de strijd tegen IS beter te coördineren.

Als de Turkse aanvallen doorgaan, lopen de NAVO-partners VS en Turkije het risico dat ze elkaar in het slagveld gaan tegenkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl