Er valt niet tegenop te schieten, de explosieve groei van het aantal wilde zwijnen op de Veluwe. Deze zomer zijn het er naar verwachting tienduizend terwijl het streven is om er niet meer dan 1350 te hebben.
Het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen op de Veluwe is daardoor het afgelopen jaar flink gestegen. Volgens de Stichting Wildaanrijdingen Nederland waren er in 2016 bijna driehonderd aanrijdingen, dit jaar staat de teller al op honderdveertig.
Bart Castelein is boswachter bij de gemeente Arnhem. Hij handelt aanrijdingen met wild af en gaat met honden op zoek naar het gewonde dier om het uit zijn lijden te verlossen.
"Er is hier een straat waar het afgelopen jaar al 51 ongelukken zijn gebeurd met wild. Deze week nog reed een automobilist een wild zwijn aan en botste tegen een boom."
Ook veroorzaken de zwijnen veel overlast en wroeten tuinen, campings en bermen kapot.
Door de milde winters van de afgelopen drie jaar is de populatie ongekend groot, vertelt ecoloog Hugh Jansman. "Daardoor is er veel voedsel, zijn zeugen eerder zwanger en krijgen ze grotere nestjes. Zwijnen krijgen twee keer per jaar jonkies."
Omdat het het voedsel, de eikels en beukennootjes, inmiddels op is, gaan ze op andere plekken zoeken. "Dat heeft gevolgen voor de verkeersveiligheid en landbouw."
"Maar", zo zegt Jansman, "ze doen ook heel veel goeds. Ze woelen de grond om en brengen zaden over waardoor planten kunnen kiemen. En het ecotoerisme wordt steeds populairder, dus laten we niet alleen de negatieve kanten zien."
Volgens Jansman is het tijd om eens goed te kijken naar het beleid: "Hoe tellen we precies, is er echt sprake van overlast, wat zijn de maatschappelijke belangen? En moeten we niet ook gewoon ons rijgedrag aanpassen?"
Drijfjacht
"De enige oplossing is afschieten", zegt jager Laurens Hoedemaker. Maar daar is een andere vorm van jagen voor nodig. "Niet meer alleen in een hutje wachten tot er een zwijn langskomt, maar op een rustige manier de zwijnen in beweging brengen, naar de jagers toe." De zogenoemde drukjacht. "Dat is veel effectiever, maar verboden."
De jachtvrije zones op de Veluwe werken volgens hem averechts. "Mensen willen wilde zwijnen graag in het wild zien, maar niet op hun voorruit."
Volgens de ANWB zijn er twee stelregels die het risico op een ernstig ongeval verkleinen: minder je snelheid in een bosrijk gebied waar veel wilde zwijnen leven. En krijg je een wild zwijn voor je auto, wijk dan vooral niet uit.