De presidentsverkiezingen zijn nog niet voorbij of in Frankrijk wordt al gekeken naar de volgende verkiezingen. In juni stemmen de Fransen voor een nieuw parlement.
Een meerderheid in het parlement is cruciaal voor de nieuwe president om plannen door te voeren. Maar de partijen van presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen zijn nu helemaal niet of met maar een paar zetels vertegenwoordigd in het parlement.
Veel kiezers is het grote belang van de parlementsverkiezingen dit keer dan ook niet ontgaan.
Het is een compleet nieuwe situatie in de Franse politiek, zegt politicoloog Olivier Rouquan. "De logica van de verkiezingen wil dat de president ook een meerderheid in het parlement krijgt. Maar zowel Macron als Le Pen hebben eigenlijk geen politieke partij die in het verleden al een meerderheid in het parlement heeft gehad."
De grootste partij in het parlement levert de premier die moet samenwerken met de president. Frankrijk heeft al een aantal keer eerder een president gehad die geen meerderheid in het parlement had.
Toch is dat volgens politicoloog Rouquan een andere situatie dan die nu dreigt te ontstaan. "We hebben al eens een cohabitation gehad. Maar dat was halverwege een presidentschap, niet in het begin."
Rouquan refereert aan het presidentschap van president Mitterand en premier Chirac. "Er was toen al een periode geweest met een sterke president waardoor hij zijn mandaat kon uitdienen. Dit is nieuw, want het is nu meteen al."
De partijen van Macron en Le Pen moeten dus op zoek naar andere partijen én naar parlementskandidaten. Advocate Laetitia Avia is een van de kandidaat-parlementsleden van de beweging van Macron, maar er zijn er nog lang niet voldoende.
Tot nu toe heeft En Marche! 14 kandidaten terwijl het parlement uit 577 leden bestaat. Toch blijft Avia optimistisch. "Macron heeft zo'n sterke overtuigingskracht. We komen er wel, dat weet ik zeker. Die parlementskandidaten komen eraan."