Aangepast

'Keizer stuurt iedereen met een kluitje in het riet'

"Ik vind dat de journalisten en daarmee het volk vandaag een beetje met een kluitje in het riet zijn gestuurd. Henry Keizer suggereert openheid, maar de journalisten die het meest ingevoerd zijn in deze zaak, die zich hier wekenlang in verdiept hebben, die met nog meer publicaties gaan komen, die ook informatie van binnenuit hebben, mogen niet binnen om lastige vragen te stellen."

Dat zegt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in Nieuwsuur naar aanleiding van het persgesprek van VVD-partijvoorzitter Henry Keizer vanmorgen, waarbij journalisten Eric Smit en Kim van Keken van Follow the Money buiten moesten blijven.

De stukken roepen bij mij meer vragen op dan dat ze antwoorden geven.

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer

Keizer gaf vanmorgen op zijn crematoriumbedrijf De Facultatieve in Den Haag een uitgebreide verklaring (.pdf). Pheijffer heeft kritiek op die aangeleverde informatie door Henry Keizer.

"Juist als er meerdere petten een rol spelen, is het heel erg goed dat die informatie onafhankelijk wordt aangeleverd en dat er een toetsing plaatsvindt van die aangeleverde informatie. Dat moet in detail en dat is niet gebeurd. Ik ben zeker niet overtuigd. De stukken roepen bij mij meer vragen op dan dat ze antwoorden geven."

Hoogleraar Marcel Pheijffer over de zaak Keizer

Aanleiding voor de bijeenkomst was de kritiek aan het adres van Keizer. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money publiceerden afgelopen weekend een artikel over de overname van zijn crematoriumbedrijf.

Hij zou de winstgevende onderneming voor 12,5 miljoen euro hebben gekocht, terwijl de waarde op dat moment werd geschat op 31 miljoen. Vanmorgen gaf Keizer tekst en uitleg.

Henry Keizer gaf vanochtend zijn visie op de affaire

Integriteitsonderzoek

De integriteitscommissie van de VVD gaat nu onderzoek doen naar partijvoorzitter Henry Keizer. Hij heeft daar zelf om gevraagd. Keizer blijft erbij dat de verkoop van het crematoriumbedrijf destijds correct en integer is verlopen en dat hij het bedrijf niet voor een te laag bedrag in handen heeft gekregen.

Keizer zal tijdens het onderzoek gewoon doorwerken als partijvoorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl