Nieuwsuur
AFP

Aan de vooravond van de Dag van de Zon heeft Noord-Korea opnieuw uitgehaald naar de VS. Het regime is boos over het sturen van een Amerikaans vliegdekschip en de grootste militaire oefening van de VS en Zuid-Korea ooit.

Volgens een organisatie die het atoomprogramma van Noord-Korea volgt, is het land een nieuwe kernproef aan het voorbereiden.

Noord-Korea viert morgen de Dag van de Zon, de geboortedag van Kim Il-sung, de grondlegger van de communistische staat en tevens de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Satellietfoto's lijken erop te wijzen dat in een testgebied alles in gereedheid wordt gebracht om een proef te houden.

"Noord-Korea zal dit weekend een test uitvoeren. Het regime is er heilig van overtuigd dat president Donald Trump hen niet militair zal aanvallen, zegt Noord-Korea-deskundige Michiel Hoogeveen.

"Het is morgen de verjaardag van Noord-Korea en dat is altijd het moment waarop het regime aan het volk wil laten zien dat ze technologisch ontwikkeld zijn en militair niet onderdoen aan de rest van de wereld. Uiteindelijk zal president Donald Trump met een reactie komen. Wat die reactie zal zijn weten we nog niet."

Powerplay

Voormalig Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif spreekt over een stuk powerplay. "Vooral het opstomen van de Amerikaanse vloot naar het noorden laat zien dat het serieus is. De VS zendt niet alleen een signaal uit naar Noord-Korea maar ook naar China."

Een aanval van Amerika op Noord-Korea ligt niet in de lijn der verwachting, meent De Kruif. "Dat moet je niet willen. Ze kunnen wel de eerste aanval succesvol doen, maar het Noord-Koreaanse leger is zo groot, dat schakel je nooit in een keer uit. Meer dan 1 miljoen mensen, 70 onderzeeboten, 500 vliegtuigen en 20.000 kanonnen."

'Noord-Korea is er heilig van overtuigd dat Amerika niet aanvalt'

STER reclame