Aangepast

Wouter Bos over formatie: Nu geen tijdsdruk, in 2012 wel

  • Pim van Galen

    politiek verslaggever

  • Pim van Galen

    politiek verslaggever

De oud-informateurs Wouter Bos (PvdA) en Henk Kamp (VVD) vinden dat er veel mythevorming is ontstaan rond de kabinetsformatie van 2012. Volgens hen is ten onrechte de indruk ontstaan dat “we zaten te kwartetten”. 

Dat beeld werd versterkt, toen drie oud-informateurs vorige week in Nieuwsuur zeiden dat de formatie van 2012 niet voor herhaling vatbaar is.

Fragment uitzending 6 april

De oud-informateurs Tjeenk Willink, Rosenthal en Wallage noemden het "geen goede methode". Ze vinden dat PvdA en VVD in 2012 standpunten uitruilden, waardoor de achterbannen zich er niet in herkennen.

Wouter Bos bestrijdt vurig het geschetste beeld: "Al die wijsneuzen! Ze waren er niet bij."

'Al die wijsneuzen waren er niet bij'

Volgens Bos is er in 2012 op elk onderwerp intensief naar een compromis gezocht. Wel nieuw was "dat we elkaar wat gunden". Zo kreeg de VVD twee bewindslieden op Justitie en de PvdA twee op Sociale Zaken, zodat de partijen zich op die beleidsterreinen konden profileren. "Juist zo kun je herkenbaar blijven."

Crisis

Bos en Kamp hebben geen spijt van de gesloten, snelle kabinetsformatie van 2012. De oud-informateurs beschrijven de situatie van 2012, toen de crisis Europa in zijn greep had. Griekenland was bijna failliet, de euro zou mogelijk sneuvelen en er was een enorm begrotingstekort. "We moesten dus snel handelen, er was geen kabinet met een mandaat dat in Europa mee kon praten."

Bos zet wel een kanttekening bij de snelheid. "Voor ons was op de avond van de verkiezingen duidelijk dat er maar één combinatie mogelijk was, maar de kiezers maken dat niet zo mee. Dat ging wel heel snel."

PvdA afgestraft

Ook oud-informateur Henk Kamp denkt dat er geen andere manier was. "CDA en D66 wilden niet meedoen, dus het was duidelijk dat PvdA en VVD het samen gingen doen."

Volgens Kamp is het ook niet de schuld van de formatie dat veel kiezers afhaakten. Hij zegt dat ingrijpende hervormingen op de korte termijn altijd pijn doen en dat het jammer is dat vooral de PvdA daarvoor is afgestraft. Voor het overige noemt hij dit kabinet succesvol, het grootste deel van de plannen is uitgevoerd.

De formatie van 2012 tegenover die van nu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl