Aangepast

Ben en Freddy staan voor de rechter om uitspraken Sylvana

Als al die apenkoppen het hier zo erg vinden, laat ze dan oprotten naar een land waar ze qua kleur niet opvallen.

Freddy Klompmakers op Facebook

Freddy Klompmakers uit Ter Apel heeft spijt van zijn uitspraak. Tijdens de intocht van Sinterklaas afgelopen jaar noemde hij demonstranten, onder wie Sylvana Simons, op Facebook "apenkoppen". Hij was die dag boos en liet zich meeslepen door zijn emoties. 

Morgen staat hij samen met 21 anderen voor de rechter vanwege discriminatie, belediging, bedreiging en opruiing.

"Er werd onder de ogen van kinderen gedemonstreerd en daar heb ik mij kwaad over gemaakt. Daarom heb ik die reactie geplaatst. Het is een kinderfeest, dan demonstreer je niet." 

Achteraf vindt hij dat hij het niet had moeten schrijven. "Daar heb ik wel spijt van. Dat ik dat getypt heb. Ik heb niks tegen dat soort mensen." 

Ben en Freddy staan voor de rechter om uitspraken Sylvana

Klompmakers kan zich wel voorstellen dat Sylvana Simons zich gediscrimineerd voelt. "Ik snap dat ze dat niet leuk vindt. Daarom heb ik er ook spijt van. Ik zie mezelf totaal niet als racist. Ik heb ook bruine collega's."

Maar hij vindt het overdreven dat hij morgen voor de rechter moet verschijnen. "Ik denk dat justitie een punt wil maken, omdat ze aangifte heeft gedaan op het moment dat ze de politiek in ging. Justitie kon er niet omheen om er iets mee te doen. Ik denk als ik aangifte had gedaan, er niks mee was gebeurd."

Sylvana Simons protesteert tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel

Ben van der Kooi uit Rotterdam staat morgen ook voor de rechter. Hij is actief in het extreem-rechtse circuit en voerde eerder onder meer actie tegen de komst van azc's in Nederland.

Van der Kooi vindt de rechtszaak grote onzin en staat nog steeds achter zijn uitspraken. "Ze is in Suriname geboren en ik denk dat de meeste Nederlanders klaar met haar zijn en zouden willen dat ze terugkeert,  om daar op lange termijn te sterven en begraven te worden." 

Een ontzettend leuk en gezellig kinderfeest beledigen, bedreigen en proberen te vermoorden hè. Sylvana Banana ... dat zullen we je betaald zetten. Als je zou weten hoe breed en diep die woede is, die je veroorzaakt hebt, dan zou je rap je koffers gaan inpakken."

Ben van der Kooij op Facebook

Hij wordt door het OM monddood gemaakt, vindt de Rotterdammer. "Waarom doen ze het anders. Dat doen ze met Geert Wilders daar in Amsterdam en ook met ons Nederlanders in Amsterdam. Het lijkt erop dat het OM in Amsterdam een soort vrijstaatje is om de mensen de mond te snoeren. Een extreem-linkse vrijstaat. Dit gebeurt niet in Rotterdam." 

Toch maakt hij zich geen zorgen over morgen. "Ik lach er een beetje om. Ik ga er morgen op een hele ontspannen manier naartoe. Sylvana Simons moet zich meer zorgen maken. Zij heeft gezegd dat ze ons recht in de ogen wil aankijken, nou ik hoop dat ze een traumapsycholoog meeneemt. Ze zal het waarschijnlijk niet prettig vinden."

Bedreigingen Sylvana

Het Openbaar Ministerie vervolgt de 22 mannen, die variëren in leeftijd van 15 tot 72 jaar en uit het hele land komen. Veel van hen plaatsen berichten op sociale media. Sommige berichten waren zo bedreigend dat Simons beveiliging kreeg. 

"Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je altijd alles maar mag zeggen", zegt Gabriëlle Hoppenbrouwers van het OM. "Met deze zaak willen wij een signaalfunctie afgeven aan de mensen die continu achter hun laptop zitten en reacties geven. Zij horen daarbij wel na te denken of wat ze zeggen niet strafbaar is."

Bij Klompmakers is die boodschap aangekomen. "Op Facebook ben ik nu wel voorzichtiger, ik plaats geen opmerkingen meer. Ik kijk wel uit." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl