Hunchun

In Hunchun trilt de aarde als Noord-Korea een kerntest uitvoert

Ook in China worden de gesprekken tussen presidenten Donald Trump en Xi Jinping op de voet gevolgd. Vooral in de Chinese stad Hunchun, die grenst aan Rusland en Noord-Korea. Daar voelen de inwoners de aarde trillen als Noord-Korea weer een nucleaire test uitvoert.

Toch maken de meeste inwoners zich minder druk over de Noord-Koreaanse tests dan over de dreigende oorlogstaal van president Trump. Die dreigt Noord-Korea binnen te vallen als China er niet voor zorgt dat het land stopt met het nucleaire programma.

"Gewone mensen houden niet van oorlog", zegt vishandelaar Yu Chenghai. Hij heeft honderden Noord-Koreanen in dienst. "Als er oorlog komt, kunnen we geen zaken meer doen. We willen juist vis verhandelen met Noord-Korea. Als alle Noord-Koreanen gaan vechten in de oorlog, wie vangt er dan krabben voor me?"

Nucleaire testen? Daar gaat de overheid over.

Inwoner van Hunchun

In een speciale economische zone mogen de inwoners van Hunchun handelen met Noord-Korea, maar die handel dreigt te verdwijnen nu China onder druk wordt gezet strengere sancties op te leggen om Noord-Korea te laten stoppen met hun nucleaire programma.

De inwoners zien het somber in, maar willen daar liever niet openlijk over praten. "Als je er te veel over praat, kan je nog in de problemen komen ook. Toch?", zegt een messenslijper. "Nucleaire testen? Daar gaat de overheid over. Dat is niet iets dat gewone mensen goed kunnen begrijpen of uitleggen."

"Natuurlijk ben ik er niet gelukkig mee", zegt een vrouw. "Ik wil vrede. Vrede en geluk is goed. Als er een oorlog komt…" Maar dan durft ze niet meer verder te praten. "Oké, stop de opnames."

Of Noord Korea wel of geen nucleaire wapens maakt, dat kunnen gewone mensen niet beslissen. Toch?

Yu Chenghai, vishandelaar

De inwoners aan de grens vrezen dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor het internationale steekspel. "Het zijn de gewone mensen die eronder lijden", zegt vishandelaar Yu. "Waarom zou je gewone mensen straffen? Of Noord-Korea wel of geen nucleaire wapens maakt, dat kunnen gewone mensen niet beslissen. Toch?"

'Je gaat gewone mensen toch niet straffen?'

Geen oplossing

Volgens Yu zijn nog strengere sancties en dus het compleet sluiten van de grenzen geen de oplossing. "Op dit moment krijgen ze hun dagelijks eten en drinken van China, zoals gas, fruit en groente. Als je de deur helemaal sluit dan zorg je ervoor dat ze niets meer hebben om een maaltijd te koken. Toch? Geen fruit en groente om te eten. Wat heeft dat te maken met politiek?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl