Nieuwsuur

Prikken voor Nederlandse NIP-test kan nog lang niet overal

Aangepast
NOS

Al ongeveer achthonderd zwangere vrouwen hebben vandaag de nieuwe NIP-test laten doen. Eerder was de test alleen beschikbaar voor een vrouwen met een verhoogd risico, nu is hij er voor iedereen. 

Maar niet iedereen is positief. In flinke delen van het land kan nog geen onderzoek worden gedaan vanwege een tekort aan prikpunten. Ook is er kritiek op de toegankelijkheid van het onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek

"Dit is als een bevolkingsonderzoek gelanceerd, maar een bevolkingsonderzoek moet beschikbaar zijn voor alle zwangeren en gratis zijn. Voor de NIP-test moet je betalen én je moet meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek. Dus is de test niet voor iedereen toegankelijk", zegt gynaecoloog in Amsterdam Philip Engelen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Te weinig prikpunten NIPT

Ook kan de uitslag lang op zich laten wachten. In april zelfs twintig werkdagen. Voor vrouwen die bijvoorbeeld al zestien weken zwanger zijn, is ingrijpen bij een slechte uitslag dan wellicht te laat.

"Idioot! Dat komt door de manier waarop het is opgezet: ben je geprikt in Emmen dan moet het worden opgestuurd naar een lab aan de andere kant van het land. Waarom?", vraagt Engelen zich af.

Erik Sistermans, hoofd Genoomdiagnostiek VUmc en projectleider NIP-test: "We zijn druk bezig met meer prikpunten, het moest allemaal heel snel worden geregeld. We hebben in Groningen contracten met nieuwe locaties zodat er daar nog meer prikpunten bijkomen."

Eind deze week komen er prikpunten bij in Almere, Heerenveen, Assen, Delfzijl, Winschoten, Groningen, Stadskanaal, Leeuwarden en Harlingen.  Vanaf volgende week in Meppel en Zwolle.

Bij de NIP-test (Niet-Invasieve Prenatale Test) - vanaf 11 weken zwangerschap - wordt bloed getest van de zwangere vrouw waarin dna van de foetus zit. De test onderzoekt het syndroom van Down, Edwards en Patau. Sinds 2014 kregen zwangere vrouwen de NIP-test in Nederland alleen aangeboden als uit de combinatietest een verhoogd risico naar voren kwam. De NIP-test is nauwkeuriger dan de combinatietest, maar als de uitslag negatief is, blijft een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig. Dat is risicovol voor de baby.

Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen vanaf vandaag voor 175 euro de NIP-test laten uitvoeren, dankzij een subsidie van demissionair minister Edith Schippers. Naar de test doen de VUmc, het Erasmus en UMC Maastricht onderzoek. Al het bloed gaat naar die drie locaties, die hun laboratoria ervoor hebben uitgebreid.

Veel vrouwen weken de laatste jaren uit naar het buitenland. Zij lieten hun bloed bijvoorbeeld opsturen naar België, waar het onderzoek ruim vijfhonderd euro kost. 

Het Belgische laboratorium Gendia, een belangrijke aanbieder van Niet-Invasieve Prenatale Testen (NIP-test), heeft de Nederlandse staat aangeklaagd wegens ongeoorloofde staatssteun. De zaak dient woensdag. Het bedrijf bood de afgelopen jaren de test aan bij veel Nederlandse vrouwen die in eigen land niet in aanmerking kwamen voor de bloedtest.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Animatie NIP
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame