bloedafname voor de NIP-test
Aangepast

Prikken voor Nederlandse NIP-test kan nog lang niet overal

Al ongeveer achthonderd zwangere vrouwen hebben vandaag de nieuwe NIP-test laten doen. Eerder was de test alleen beschikbaar voor een vrouwen met een verhoogd risico, nu is hij er voor iedereen. 

Maar niet iedereen is positief. In flinke delen van het land kan nog geen onderzoek worden gedaan vanwege een tekort aan prikpunten. Ook is er kritiek op de toegankelijkheid van het onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek

"Dit is als een bevolkingsonderzoek gelanceerd, maar een bevolkingsonderzoek moet beschikbaar zijn voor alle zwangeren en gratis zijn. Voor de NIP-test moet je betalen én je moet meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek. Dus is de test niet voor iedereen toegankelijk", zegt gynaecoloog in Amsterdam Philip Engelen.

Te weinig prikpunten NIPT

Ook kan de uitslag lang op zich laten wachten. In april zelfs twintig werkdagen. Voor vrouwen die bijvoorbeeld al zestien weken zwanger zijn, is ingrijpen bij een slechte uitslag dan wellicht te laat.

"Idioot! Dat komt door de manier waarop het is opgezet: ben je geprikt in Emmen dan moet het worden opgestuurd naar een lab aan de andere kant van het land. Waarom?", vraagt Engelen zich af.

Erik Sistermans, hoofd Genoomdiagnostiek VUmc en projectleider NIP-test: "We zijn druk bezig met meer prikpunten, het moest allemaal heel snel worden geregeld. We hebben in Groningen contracten met nieuwe locaties zodat er daar nog meer prikpunten bijkomen."

Eind deze week komen er prikpunten bij in Almere, Heerenveen, Assen, Delfzijl, Winschoten, Groningen, Stadskanaal, Leeuwarden en Harlingen.  Vanaf volgende week in Meppel en Zwolle.

Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen vanaf vandaag voor 175 euro de NIP-test laten uitvoeren, dankzij een subsidie van demissionair minister Edith Schippers. Naar de test doen de VUmc, het Erasmus en UMC Maastricht onderzoek. Al het bloed gaat naar die drie locaties, die hun laboratoria ervoor hebben uitgebreid.

Veel vrouwen weken de laatste jaren uit naar het buitenland. Zij lieten hun bloed bijvoorbeeld opsturen naar België, waar het onderzoek ruim vijfhonderd euro kost. 

Animatie NIP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl