Aangepast

Rekenkamer Rotterdam: systeem gemeente zo lek als een mandje

Ruzie in Rotterdam: het College van Burgemeester en Wethouders botst met de eigen Rotterdamse Rekenkamer. Die zocht in opdracht van de gemeenteraad uit hoe het met de gemeentelijke informatiebeveiliging gesteld is.

En er wat blijkt: onderzoekers konden gewoon bij de gemeente naar binnen lopen en achter een computer kruipen. Email-wisselingen waren te volgen en wachtwoorden waren eenvoudig te kraken. En eenmaal binnen zouden hackers bij persoonsgegevens kunnen.

Rechter

Het College heeft de Rekenkamer gesommeerd het rapport niet te publiceren, om te voorkomen dat details over de veiligheid op straat komen te liggen. Het College dreigt zelfs met een kort geding. Het gemeentebestuur vreest dat kwaadwillenden gevoelige informatie over de kwetsbaarheid van het systeem in het rapport kunnen lezen.

Maar volgens de Rekenkamer staan er helemaal geen gevoelige details in het rapport.

De publicatie stond voor aanstaande woensdag gepland. Maar directeur van de Rekenkamer Paul Hofstra wil nu eerst dat technische experts van de Rekenkamer en betrokkenen bij het systeem van de gemeente met elkaar overleggen over de mogelijk gevoelige details in het rapport.

Ruzie in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl