Het grootste afvalwerking- en recyclingbedrijf in Nederland vindt dat producenten moeten stoppen met de productie van bio-plastic. Het leidt tot verwarring bij consumenten. "Door de verwarring met bio-plastic, zit er nu veel gewoon plastic tussen het gft-afval", zegt Robert Corijn van Attero.
Afbreekbaar plastic mag ingeleverd worden bij het gft-afval, gewoon plastic niet. Maar dat is voor veel consumenten niet duidelijk. "Het is voor ons een steeds grotere uitdaging om met al het plastic dat wij bij het gft binnenkrijgen een goede compost te maken. We worden er helemaal gek van", zegt Corijn. Het recycleproces wordt daardoor vertraagd.
Het is niet zo dat bio-plastic oplost als je het in de struiken gooit. Ook niet in zee.
Plastic uit zeewier, aardappels, stro of suikerbiet: bio-plastic is bezig met een opmars. Grote bedrijven als Coca-Cola en Ikea willen op termijn volledig overstappen. Dat klinkt mooi, maar de Verenigde Naties waarschuwden in 2015 al dat bio-plastic geen oplossing voor de plastic soep.
Er zijn twee soorten bio-plastics: afbreekbaar en niet afbreekbaar. De niet-afbreekbare bio-plastics zijn chemisch identiek aan olieplastic. Maar ook de composteerbare variant heeft een ingewikkeld afbreekproces.
"Het moet minimaal twaalf dagen in een donkere ruimte blijven bij exact 65 graden. Want anders composteert het niet. Het is niet zo dat het oplost als je het in de struiken gooit. Ook niet in zee. Alleen composteerbedrijven kunnen ermee uit de voeten", zegt Corijn.
Hij roept producenten op om alleen nog bio-plastic te maken dat gerecycled kan worden tot nieuw plastic.
Plastic soep
In water duurt het volgens de Plastic Soup Foundation nog steeds 50 jaar voordat plastic afbreekt. "Bio-plastics spelen geen of nauwelijks een rol in het oplossen van het milieuprobleem. Er komt een bio-plasticgolf aan, maar het meeste is grote flauwekul", zegt Maria Westerbos.
Volgens Westerbos zijn we verslaafd aan plastic. "Het wordt alleen maar erger. Het plastic verbruik gaat de komende jaren verdubbelen. In 2030 verbruiken we 600 miljard kilo per jaar. De plastic soep wordt alleen maar groter."
Binnenkort verschijnt er een rapport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarin is onderzocht welke bioplastics passen in een circulaire economie. Het kabinet gaat op basis van deze resultaten bepalen welke rol bioplastics krijgen in de omschakeling naar een circulaire economie.