In de provincie is veel discussie over intensieve veehouderij
Aangepast

Politieke crisis in Noord-Brabant om intensieve veehouderij

Door verschillende visies op de intensieve veehouderij in het Noord-Brabantse Bladel, is na het vertrek van een wethouder ook de coalitie in Bladel gesneuveld.

Wethouder Joan Veldhuizen diende haar ontslag in omdat ze het niet eens is met het standpunt van de meerderheid van het Bladelse college van B en W. Dat wil uitbreiding van veebedrijven toestaan, omdat door nieuwe technieken de uitstoot van geur, fijnstof en ammoniak afneemt.

Daarmee gaat het college volgens Veldhuizen voorbij aan de risico's die samenhangen met dieraantallen, zoals de schadelijke effecten van mest en de uitbraak van ziekten. "Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor verdere toename van de veestapel en de risico's die daarmee gepaard gaan. Het gaat hier over de gezondheid van onze inwoners. Ik maak mij daar ernstige zorgen over", schrijft ze in een uitgebreide verklaring.

Minder dieren

Twee weken geleden was Veldhuizen op een bijeenkomst waar drie medici hun zorgen deelden en spraken over de risico’s voor de volksgezondheid en de maatschappelijk kosten van de intensieve veehouderij. "Iedereen weet dat waar veel dieren dicht op elkaar zitten, de kans groot is op uitbraak van ziekten."

Veldhuizen: "Hun advies was duidelijk: bij de bron aanpakken, dus minder dieren."

CDA-wethouder Fons D’Haens uit Bladel verschilt met zijn collega Veldhuizen van mening. "Veldhuizen wilde sturen op aantallen, dus geen dieren erbij." D’Haens wil liever kijken naar de effecten van de bedrijven.

"Dat houdt in dat er dieren bij mogen komen als de milieugevolgen en de volksgezondheid effecten gelijk blijven of minder worden", vindt hij.

"Je ziet dat bij nieuwe stallen er minder ammoniak en geur wordt verspreid. Er wordt dan gebruik gemaakt van technologische middelen, zoals luchtwassers bij varkenshouders. Bij pluimveestallen ligt dit ingewikkelder. Daar zijn minder technologische middelen beschikbaar. In de praktijk zouden pluimveehouders daarom ook minder makkelijk kunnen uitbreiden."

Kleinschaligheid van vroeger

"Met techniek kan je niet alles oplossen. Als de CDA-wethouder zegt dat hij meer dieren wil als de overlast maar gelijk blijft, dan zegt hij iets wat onmogelijk is", zegt gepensioneerd programmadirecteur voor de leefomgeving van de GGD, Jos van de Sande.

"De enige oplossing is alleen vleesproductie voor eigen land, terug naar de kleinschaligheid van vroeger. Nu groeit het de pan uit. Het RIVM heeft in een rapport 86 ziektes beschreven die langs kunnen komen. Q-koorts was het signaal. Daaraan kan je zien hoever het kan gaan", aldus Van de Sande.

Den Haag

Het probleem is niet op gemeenteniveau te regelen of in het provinciehuis. Dat moet vastgelegd worden in landelijke wet- en regelgeving. "Alleen zo creëer je duidelijkheid voor alle partijen. In heel Nederland", zegt GroenLinks-wethouder Tom van den Nieuwenhuijzenin het Eindhovens Dagblad.

Hij realiseert zich dat vanuit Den Haag voorlopig geen witte rook te verwachten is. "De provincie Noord-Brabant probeert in de tussentijd met extra regelgeving zoals een puntensysteem, sloopregelingen en stikstofbeperkingen de druk op het buitengebied te verminderen. Maar het wettelijke toetsingskader moet uit Den Haag komen."

Politieke crisis in Noord-Brabant om intensieve veehouderij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl