KWF en advocaat Ficq verwijten tabaksfabrikanten misleiding. Maakt hun aanklacht kans?

tijd van publicatie Aangepast
Flickr / Fried Dough

KWF Kankerbestrijding heeft zich aangesloten bij de aangifte van adovaat Bénédicte Ficq tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Ze beschuldigen de fabrikanten van mishandeling en misleiding.

Rokers zouden vals voorgelicht worden over de schadelijke gevolgen van hun verslaving. Na de 'sjoemelsigaret' was voor KWF de maat vol.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aanklacht tegen de tabaksindustrie

Nog meer aangevers

Bénédicte Ficq noemt de steun van KWF in de zaak "ongelooflijk belangrijk". De stichting Rookpreventie Jeugd schaarde zich al eerder achter de aangifte van rookster Annemarie van Veen. Volgens Ficq overwegen een aantal andere organisaties zich ook aan te sluiten bij de aanklacht.

Ficq denkt een stevige zaak te hebben. De wenselijkheid van de aangifte staat volgens haar buiten kijf: "De tabaksindustrie doet er alles aan om mensen verslaafd te maken." Het Openbaar Ministerie bestudeert de zaak nog.

De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie maakt zich niet druk om de aangifte. Volgens een woordvoerder doen de producenten niks illegaals. "Het heeft er alle schijn van dat deze aangifte alleen publiciteitsdoeleinden dient." 

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER reclame