Aangepast

Dit zijn de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs

De schrijvers Walter van den Berg, Alfred Birney, Arnon Grunberg, Jeroen Olyslaegers, Marja Pruis en Lize Spit maken kans op de Libris Literatuur Prijs. Traditiegetrouw gaat Nieuwsuur bij hen langs om het goede nieuws te brengen.

De zes genomineerden werden geselecteerd uit een longlist met achttien schrijvers, die weer is samengesteld uit de beste 207 boeken (van 135 mannelijke en 72 vrouwelijke auteurs) van het afgelopen jaar.

"Het viel ons op dat in de ingezonden boeken vrouwen, en zeker de hoofdpersonages uit de romans, steeds vaker een autonome rol spelen en machtsposities innemen binnen mannenwerelden", schrijft de jury in het juryrapport.

Dit zijn de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs

Shortlist voor 2017

Walter van den Berg - Schuld

"In Schuld maakt Kevin gejatte laptops schoon. Vieze filmpjes die hij vindt, zet hij online en de vrouwen uit de filmpjes belt hij op. Hij zoekt bewijs dat zijn moeder niet de enige slechte vrouw op de wereld is. Zijn vader, ‘Zingende Ron’, komt net uit de bak en trekt in bij Sandra. Dat is geen liefde, dat is een afspraak. Ron heeft iets voor haar gedaan en zij doet nu iets voor hem terug."

Ik ben een beetje beduusd.

Walter van den Berg's eerste reactie
 • Nieuwsuur
 • Nieuwsuur

Alfred Birney - De tolk van Java

"Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon - de verteller - bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand."

Ik heb helemaal niets besteld.

Alfred Birney's eerste reactie aan de deur
 • Nieuwsuur
 • Nieruwsuur

Arnon Grunberg - Moedervlekken

"Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suicide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren. Kadoke is kinderloos, van middelbare leeftijd, maar niet onaantrekkelijk voor artsen in opleiding: hij heeft er menig weten te verleiden. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum."

 • ANP
  Arnon Grunberg
 • Nieuwsuur

Jeroen Olyslaegers - Wil

"Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen."

Vanmorgen heeft mijn vrouw gezegd dat ik zeker de afwas moest doen, dus dat heb ik maar gedaan.

Jeroen Olyslaegers
 • Nieuwsuur / Frederica van Mastrigt
  Jeroen Olyslaegers
 • Nieuwsuur

Marja Pruis - Zachte riten

"Lucas zwemt voor me uit, met zijn korte krachtige slag. Hij zweeft op een vaste afstand in mijn geheugen, waarom kan ik hem niet inhalen, terwijl ik denk dat ik almaar harder zwem? Guusje Bouhuys, poëziedocente, huisvriendin, zus, heeft haar leven op de rem gezet. Als haar beste vriend wordt beschuldigd van plagiaat en een dierbare collega doodziek blijkt, beseft ze dat ze haar zorgvuldig geconserveerde universum zal moeten verlaten."

 • ANP
  Marja Pruis
 • Nieuwsuur

Lize Spit - Het smelt

"Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt."

Ik sta te trillen op mijn benen eigenlijk. Als ik er zeker van was, had ik me een beetje beter aangekleed en me opgemaakt.

Lize Spit
 • Nieuwsuur / Frederica van Mastrigt
  Lize Spit
 • Nieuwsuur

De Libris Literatuur Prijs is samen met de AKO Literatuurprijs de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. De jury kijkt niet naar verkoopcijfers of uitgevers, maar gaat alleen af op literaire kwaliteit.

De jury-leden moeten schrijver, criticus of literatuurwetenschapper zijn. Er zit ook altijd een Vlaming in de jury. Dit jaar is Janine van den Ende juryvoorzitter.

Aan een nominatie is een bedrag van 2500 euro verbonden. De bekroonde laureaat ontvangt op de avond van de prijsuitreiking nog eens vijftigduizend euro.

Live

De winnaar wordt traditiegetrouw bekend gemaakt tijdens een galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam. Nieuwsuur zendt de prijsuitreiking live uit op maandag 8 mei 2017.

Vorig jaar won Connie Palmen de Libris Literatuur Prijs met haar roman Jij zegt het.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl