Geert Wilders (PVV)
Aangepast

PVV-stemmers teleurgesteld: 'Nederland weer misleid'

Ze balen, de PVV-stemmers in Limburg. Weliswaar is Geert Wilders in veel Limburgse gemeenten de winnaar, landelijk valt de uitslag tegen. Dat ervaren velen hier als extra zuur, omdat het in de peilingen lang leek uit te draaien op een nek-aan-nek-race met de VVD.

Bij het kijken naar de eerste exit-polls op televisie voelde Eric Haartmans al aan dat het geen overwinning werd voor zijn partij, de PVV. "Het blijft teleurstellend. Ik had toch wel wat meer verwacht."

Met enige aarzeling vindt hij de tweede plek zo gek nog niet: "Toch een beetje meer macht, een beetje meer zetels." Maar al met al noemt hij de uitslag triest. "Triest dat Nederland niet nadenkt over de toekomst. Ze worden liever voorgelogen. Ze laten zich weer misleiden."

'Triest dat Nederland zich weer laat misleiden'

Ook op de markt in Sittard spreken PVV-aanhangers hun teleurstelling uit. "Ik vind het jammer dat Wilders minder stemmen heeft gekregen. Hij hoeft geen president te worden, maar hij had wel wat meer stemmen mogen krijgen", zegt een man uit Maastricht.

Volgens hem kan premier Rutte niet om de PVV-stemmers heen: "Hij hoeft niet naar Wilders te luisteren, maar hij moet wel luisteren naar de mensen die op Wilders hebben gestemd."

Aanpassen

In de gemeente Sittard/Geleen is heeft de Partij voor de Vrijheid de PvdA ingehaald als grootste. Het verbaast de meeste mensen op de markt niet. De grote werkloosheid en de angst voor immigranten worden het meest genoemd als verklaring voor de aanhang van de PVV.

"Je geloof mag je leven binnen je eigen vier muren. Dat doe ik ook", zegt een bezoekster van de markt. "Maar zodra ik buiten mijn deur ben, dan pas ik me aan, aan de mensen buiten, aan het land waar ik leef. Want als ik in Turkije kom, dan moet ik me ook aanpassen als ik daar buiten loop."

Op de markt in Sittard winkelen ook veel mensen die niet op de PVV gestemd hebben. Maar zelfs zij begrijpen dat de PVV hier sterk is. "Er zijn toch veel mensen die het anders willen. Daar moet ook naar geluisterd worden", zegt een vrouw die op een terras een kop koffie drinkt. Ze heeft op een andere partij gestemd, maar respecteert het PVV-geluid. "Het is toch iets wat Nederland wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl