Aangepast

De uitzending van 11 maart

Diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije

De spanningen tussen Turkije en Nederland lopen op nu het kabinet heeft besloten de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken. Cavusoglu wilde om 17.00 uur naar Rotterdam komen om een toespraak te houden voor de grondwetswijziging in Turkije, tegen het dringende advies van de Nederlandse regering in om dat niet te doen.

In Turkije is woedend gereageerd. President Erdogan noemt Nederland in een toespraak fascistisch en nazistisch. Hij dreigt Nederlandse diplomaten het land uit te zetten en vluchten uit Nederland te weren. De Turkse regering heeft de Nederlandse zaakgelastigde, die in Ankara de diplomatieke missie leidt, ontboden.

Erdogan: Nederland nazistisch

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) kwam vanavond vanuit Duitsland over land naar Nederland. Bij het Turkse consulaat in Rotterdam is zij tegengehouden. Het is onduidelijk of zij wordt teruggestuurd naar Duitsland.

Het Debat van het Zuiden

Nog vier dagen te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen. In Eindhoven vond vandaag een groot lijsttrekkersdebat plaats: het Debat van het Zuiden.

Lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) gingen met elkaar in debat over de economische ontwikkeling in de regio, de Q-koorts, het gebrek aan vertrouwen in de politiek en de aanpak van criminaliteit.

Het is de eerste keer dat het Debat van het Zuiden wordt gehouden. In Noord-Brabant en Limburg woont ruim twintig procent van de kiezers die op 15 maart naar de stembus mogen. Veel kiezers zijn er nog niet uit op welke partij ze gaan stemmen. Zorgen Limburg en Brabant voor een beslissende draai in de landelijke verkiezingen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl