Aangepast

Klaver: spitsheffing is onderdeel van omslag economie

Kiezers moeten de GroenLinks-plannen voor een spitsheffing in samenhang zien met de rest van het programma, zegt lijsttrekker Jesse Klaver in Nieuwsuur. In de Telegraaf noemde SP-lijsttrekker Emile Roemer de spitsheffing een "ordinaire filebelasting voor gewone mensen".

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving gaat een forens, die 's ochtends en 's avonds dertig kilometer in de auto zit, zo'n duizend euro per jaar betalen. Klaver erkent dat, maar zegt dat diezelfde persoon door een ander belastingstelsel duizend euro overhoudt. "Het is een serieus bedrag, net als duizend euro minder voor je zorgverzekering of andere belastingkortingen."

Samenhang

De plannen moeten in samenhang worden uitgevoerd, zegt Klaver. "Als je milieubelasting invoert, moet je het teruggeven aan lagere belasting op arbeid. Wij willen een omslag van de economie en niet het systeem hier en daar een beetje aanpassen. Wij doen dat fors, maar dat kan ook met een lager bedrag."

Toch blijft de vraag hoe Klaver zijn verkiezingsplannen wil realiseren nu zelfs de PvdA en de SP er kritiek op hebben. Maar Klaver blijft optimistisch. "Ik denk dat dit verkiezingsretoriek is, en we na 15 maart zeker kunnen samenwerken. Aan mij zal het niet liggen."

Banen verloren

Ook de transportsector is niet gediend van de plannen van GroenLinks. Volgens belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland kan Nederland straks niet meer concurreren met het buitenland.

Klaver erkent dat in sommige sectoren banen verloren zullen gaan door de plannen van GroenLinks. "Het karakter van onze economie zal veranderen en uiteindelijk meer werk op leveren. Het vraagt om een sociale aanpak van sectoren waar banen verloren gaan, zodat mensen op andere plekken aan het werk kunnen gaan."

Het is belangrijk dat jongeren opstaan.

Jesse Klaver

GroenLinks kan volgens de Peilingwijzer rekenen op een forse winst. De partij wordt gezien als potentiële regeringspartij. De achterban van GroenLinks is progressief, maar ook jong. "Wat wij proberen is niet alleen zetels af te snoepen van linkse partijen, we willen er ook voor zorgen dat nieuwe kiezers komen. Dat doen we door slim gebruik te maken van sociale media en naar jongeren toe te gaan."

Klaver is niet bang dat de millennials net als bij het Britse referendum en de Amerikaanse verkiezingen het laten afweten. "Ik denk dat juist door de brexit en Trump jongeren nu wel gaan stemmen. Het is belangrijk dat ze opstaan."

Klaver heeft herhaaldelijk gezegd dat hij graag premier wil worden. Hij is niet bang dat hij daar te weinig ervaring voor heeft. "Feit is dat ik een visie heb van waar ik naartoe wil met dit land. Dat kun je van sommige vijftigers in het Torentje niet zeggen."

Samenvatting van gesprek met Jesse Klaver

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl