Nieuwsuur
Nieuwsuur

"Mij past nederigheid ten opzichte van het aantal zetels in het verleden", zei CDA-lijsttrekker Sybrand vanavond in Nieuwsuur. Toch schat hij zijn kansen op 28 zetels en vindt hij dat hij op basis van de peilingen bij het debat tussen Mark Rutte en Geert Wilders moet zijn. 

"Er is de illusie dat er sprake is van een tweestrijd, die is er niet. Ik zou heel graag in debat gaan met Rutte en Wilders - waar is hij in de debatten? - hoe meer kansen hoe beter. Ik doe heel graag mee."

EenVandaag, dat het debat maandag organiseert, is echter niet van plan Buma alsnog uit te nodigen. "We hebben een half uur zendtijd en we houden vast aan de verkiezingsuitslagen van 2012: grootste coalitie versus grootste oppositie", laat hoofdredacteur René van Brakel weten.

'Nemen we de verkiezingen van 2012 nu als uitgangspunt?'

Buma ziet een totaal andere wereld en meer versplintering en dus een nieuwe rol voor het CDA, jarenlang leverancier van ministers en premiers.

"Er is het risico dat de instituties niet meer gewaardeerd worden. Dat zie je in systemen die verdwijnen. De hardste schreeuwer wint. Mensen maken geen gekke keuze, ik snap de mensen en hun zorgen. Maar de democratie heeft niet meer de vanzelfsprekendheid als vroeger. De PVV vergroot de problemen alleen maar."

Ontaarden

Buma kreeg in Nieuwsuur ook vragen over zijn boek 'Tegen het Cynisme' waarin hij waarschuwt voor een ochlocratie, ofwel de heerschappij van het gepeupel.

"Het gepeupel is niet mijn vertaling. Het gaat mij om de aard van de democratie die kan ontaarden. Kijk naar de Verenigde Staten, waar de president aanwijst welke kranten wel en welke niet mogen berichten. Dat heeft niets meer met democratie te maken. Dat heeft ook niets met zijn kiezers te maken", aldus Buma. "

"Ik vind het onjuist hoe Donald Trump omgaat met de democratie. Wat hij doet past in een patroon waar ik voor wil waarschuwen. Het lost niks op, het maakt het erger. De richting van Donald Trump is daarom ook de verkeerde richting."

'Soms gaat het recht van de sterkste gelden'

Buma kreeg ook een vraag van kiezer Piet Swart, vrijwilliger bij de interkerkelijke werkgroep AZC in Hoogeveen, die de barmhartigheid voor vluchtelingen mist bij het CDA.

"Mensen die dat nodig hebben geven we veiligheid", zegt Buma. "Maar houden we dit vol?", vraagt de CDA-leider zich ook af. "Het gaat vastlopen, het schuurt. We kunnen niet iedereen opvangen. We hebben een taak, maar andere landen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen."

Swart is niet overtuigd en wil juist een appèl van het CDA. "Niet zeggen dat het te veel is, maar zeggen dat er genoeg is voor iedereen", aldus Swart.

Buma: "Het is een belangrijke taak van de overheid om een toekomstbestendige politiek te formuleren. Uiteindelijk moet het dáár worden opgelost en moeten mensen in hun regio worden opgevangen. Onze ontwikkelingssamenwerking moet dus anders worden besteed. We kunnen niet alle mensen naar Europa halen. Wel de opvang verbeteren en veiligheid bieden, maar daarna moeten mensen hun eigen land weer opbouwen."

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in Nieuwsuur

STER reclame