Aangepast

SP: kampioen Kamervragen en hoeder van de zwakkeren

De SP in anderhalve minuut

De SP, opgericht door Jan Marijnissen, zit nu twintig jaar in de Kamer. De partij heeft nog nooit in de regering gezeten.

Toch kreeg de partij het voor elkaar dat jongeren een hoger loon verdienen, klokkenluiders beter zijn beschermd en dat er een verbod is gekomen op winstuitkering voor zorgverzekeraars.

Deze verkiezingen zet de SP in op het afschaffen van marktwerking in de zorg, het verkleinen van de verschillen tussen arm en rijk en een einde maken aan flexibele banen.

SP-lijsttrekker Emile Roemer stelt zich voor

Droom

Volgens lijsttrekker Emile Roemer worden het historische verkiezingen: "Er liggen heel grote thema’s op tafel waarin nu gewoon echt principiële keuzes gemaakt moeten worden. Gaan we nu echt een keer de stap maken naar een duurzame economie? Gaan we nu eindelijk eens een keer de armoede in Nederland oplossen?"

Met de VVD wil Roemer niet regeren. "VVD en SP samen dat gaat niet. Middenpartijen zijn er genoeg. Maar gaan die straks regeren met de VVD over rechts? Dan krijg je hetzelfde beleid als de afgelopen zes jaar. Of gaan we nu eindelijk met de SP over links, dan gaan we die veranderingen die meer partijen ook willen ook echt waarmaken."

Tijdens de verkiezingscampagne in 2012 stond de SP torenhoog in de peilingen en dacht Roemer al dat hij premier zou worden, maar die droom viel in duigen. Sindsdien is er discussie over Roemers leiderschap.

Op het hoogtepunt in 2006 werd de SP de derde partij bij de verkiezingen met 25 zetels. Op dit moment zijn dat er 15.

Bekijk hieronder een samenvatting van het gesprek in Nieuwsuur of klik hier om de hele uitzending terug te zien.

Samenvatting van gesprek met Emile Roemer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl