Aangepast

Conservatief Amerika koestert zijn 'verlosser' Donald Trump

Niets meer te merken van afgelopen frustraties van eerdere edities van de conservatieve bijeenkomst CPAC. Acht jaar lang waren ze gefrustreerd door de liberale wetgeving van de Democratische president Barack Obama. Maar daar zijn ze nu van verlost. En dat maakt Donald Trump zoiets als hun verlosser.

"Trump heeft het meest conservatieve kabinet ooit geïnstalleerd", zegt Matt Schlapp, voorzitter van CPAC. "Hij heeft een geweldige rechter benoemd op die doorslaggevende zetel van het Hooggerechtshof. En hij heeft meteen tal van decreten uitgevaardigd en wetgeving van president Obama teruggedraaid. Voor conservatieven is dit een geweldig begin van zijn presidentschap."

President Trump spreekt de zeer conservatieve menigte toe. "We hebben er nog niet veel credits voor gekregen, maar de Republikeinse partij is groter dan ooit. En ik zal niet zeggen dat dat door mij komt. Maar dat is natuurlijk wel zo."

De zaal lacht. De mensen zijn opgelucht. Jarenlang verkeerde de conservatieve beweging in crisis, onder het liberale bewind van president Obama. Trump gaf ze richting terug, zij het met een populistische agenda.

“De vergeten mannen en vrouwen zullen niet langer vergeten zijn" zegt de president. "De ‘Grand Old Party’ zal voortaan ook de partij zijn van de Amerikaanse arbeider."

Zelfverzekerd

Trump is zelfverzekerd, maar dat is hier niet vanzelfsprekend. De CPAC heeft veel vleugels, sommigen zijn het niet eens met de president.

Zoals Michael Reagan, zoon van oud-president Ronald Reagan. "Mijn vader zei ooit tegen me: Tot president gekozen worden is een ding, als president geïnaugureerd worden een ander. Maar ooit komt de dag dat je president moet zijn. Ik hoop maar dat de mensen om Trump heen hem daar op voorbereiden."

De belangrijkste adviseur van Donald Trump is ook aanwezig: Steve Bannon. Hij was eerder directeur van Breitbart, een zeer rechtse website. Breitbart speelt een belangrijke rol op de conferentie, het bedrijf is dit hoofdsponsor van CPAC. De media-organisatie trekt online meer publiek dan andere grote media als de Washington Post, Fox News en de Huffington Post.

Hier zal blijken dat veel van Trump’s standpunten populairder zijn dan die van de andere stromingen binnen de partij.

Matt Doyle, chef politieke redactie Breitbart

Matt Doyle, chef van de politieke redactie van Breitbart maakt zich niet druk over de andersdenkenden op CPAC. "Het zal moeilijk zijn voor andere vleugels van de republikeinse partij om deze verandering tegen te houden. Trump’s ideeen slaan aan bij het Amerikaanse volk . Uit de debatten hier zal blijken dat veel van Trump’s standpunten populairder zijn dan die van de andere stromingen binnen de partij."

Op de golven van Trumps succes lijken nu ook de conservatieven graag mee te varen. Op CPAC is het populisme en nationalisme van Amerika-Eerst in elk geval niet meer weg te denken.

Kunnen Trumpisme en Conservatisme samengaan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl