ANP

'Leg de personeelsnorm verpleeghuizen beter uit'

In Den Haag reageren verschillende politieke partijen kritisch op de nieuwe tijdelijke personeelsnorm voor verpleeghuizen. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat de nieuwe regels tot verwarring leiden en op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden.

Volgens de norm moeten er tijdens "intensieve zorgmomenten minimaal twee zorgverleners beschikbaar zijn". Het is onduidelijk wat dat in de praktijk betekent.

Knollen voor citroenen

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters vindt dan ook dat de norm beter uitgelegd moet worden. "Als je vader of moeder naar het verpleeghuis moet, dan wil je dat er goed en voldoende personeel is. Als het nieuwe kwaliteitskader onvoldoende handvatten geeft aan verpleeghuizen om daarvoor te zorgen, dan moeten de IGZ en het Zorginstituut de norm beter uitleggen of scherper opschrijven."

De SP vindt dat er knollen voor citroenen worden verkocht. "Het is het bekende moeras aan beleidsjargon. Na 2,5 jaar staan we nog steeds met lege handen. We hebben nu een norm waar iedereen blij mee is. Terwijl die niks voorstelt", zegt Kamerlid Renske Leijten.

Al in 2014 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen dat er een bezettingsnorm voor de verpleeghuizen moet komen.

Je ziet dat de staatssecretaris gewoon geen besluiten kan nemen, net als bij het pgb-dossier.

Martijn van Rijn

Volgens de CDA moet staatssecretaris Martijn van Rijn duidelijkheid verschaffen. "Je ziet dat de staatssecretaris gewoon geen besluiten kan nemen, net als bij het pgb-dossier. Twee zorgverleners op acht bewoners kan prima, als je maar niet koerst op verpleegkundigen. Er zijn genoeg andere medewerkers te krijgen."

Concreet maken

Maith Volp van de PvdA is verbaasd dat verpleeghuizen de norm verwarrend vinden. "Brancheorganisatie Actiz heeft toch de hele tijd aan tafel gezeten, die moet maar navragen bij de Inspectie hoe dit in de praktijk getoetst gaat worden."

De brancheorganisatie laat weten dat het met alle partijen aan de slag wil om de nieuwe regels uit te werken en concreet te maken. "Het is daarbij van belang dat we lokaal kijken wat er nodig is en dat we per situatie de zorg en ondersteuning op de beste manier invullen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl