Nieuwsuur

Van advocaat van Trump tot ambassadeur in Israël

EPA

David Friedman, door president Donald Trump voorgedragen als ambassadeur in Israël, kreeg het flink te verduren in zijn hoorzitting in de Senaat. De zitting werd herhaaldelijk onderbroken door protesten vanuit het publiek. Een man met een Palestijnse vlag werd al schreeuwend uit de zaal verwijderd.

Maar het protest tegen de voormalige advocaat komt niet alleen van Palestijnse zijde, zijn voordracht is ook bij sommige Joodse groepen in de VS zeer omstreden.

Annexatie

Friedman staat bekend als een voorstander van uitbreiding van de Joodse nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden. Sterker: hij heeft in het verleden zelfs gepleit voor annexatie door Israël van de hele Westelijke Jordaanoever.

Er wordt daarom sceptisch op zijn voordracht gereageerd: volgens sommigen helpt de benoeming van Friedman niet bij het realiseren van betere banden tussen Israëliërs en Palestijnen. Vijf oud-ambassadeurs hebben in een gezamenlijke brief zelfs afgeraden Friedman te benoemen.

Wie is David Friedman?

Twee staten

Trump liet zich tijdens zijn verkiezingscampagne altijd zeer positief uit over Israël, maar vroeg premier Benjamin Netanyahu van Israël gisteren - verrassend genoeg - terughoudend te zijn bij de uitbreiding van nederzettingen in Palestijns gebied. 

Over een eventuele tweestatenoplossing, wat tot nu toe steeds de officiële positie van de VS is geweest, zei Trump dat hij gelukkig is met elke oplossing waarmee Israël en de Palestijnen gelukkig zijn.