De New York Times en CNN zijn gekomen met explosieve onthullingen over Donald Trump. Er zouden tijdens de verkiezingscampagne intensief contacten zijn geweest tussen Team Trump en de Russische inlichtingendiensten.
Washington is nog maar nauwelijks bijgekomen van het plotselinge ontslag van de Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn of er gaan alweer nieuwe alarmbellen af. Flynn moest opstappen na onthullingen van de Washington Post dat Flynn eind december de sancties tegen Rusland had besproken met de Russische ambassadeur in Washington, nog voor de inauguratie van Trump. Iets wat Flynn steeds had ontkend.
Mogelijk overtrad hij daarmee de Logan Act, die het burgers verbiedt te onderhandelen met landen waarmee Amerika in dispuut is. Trump was al drie weken op de hoogte van Flynns leugens, maar hij hield zijn eigen vice-president in het ongewisse. Mike Pence bleef daarom in interviews ontkennen dat Flynn de sancties tegen Rusland had besproken met de ambassadeur, terwijl Trump wel beter wist.
On-Amerikaans
De grote vraag is nu: wat wist Trump precies? Heeft hij misschien persoonlijk de opdracht gegeven voor de gesprekken? Trump zelf haalde vandaag via Twitter hard uit naar de veiligheidsdiensten die hij beschuldigt van lekken. "Erg on-Amerikaans."
De intensieve contacten tussen medewerkers van Trump en de Russische inlichtingendiensten - waar Amerikaanse media vandaag over berichten - zouden blijken uit verschillende telefoongesprekken die de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben onderschept.
Afgelopen zomer ontdekten de Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Russen de e-mails van de Democratische partij hadden gehackt. De FBI en CIA zijn ervan overtuigd dat de Russen de presidentsverkiezingen probeerden te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump.
CNN zegt de namen te hebben van de Trump-medewerkers die geregeld contact hadden met de Russen. Dat waren onder anderen Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Trump, en de gisteren afgetreden veiligheidsadviseur Michael Flynn. Manafort zegt in een reactie van niets te weten.
Trump heeft altijd ontkend dat er tijdens de campagne contacten waren tussen de Russische overheid en zijn medewerkers. Ook het Kremlin verwerpt de berichten en zegt dat ze niet op feiten zijn gebaseerd.
Samenwerken
Trump liet zich tijdens en na de verkiezingscampagne herhaaldelijk positief uit over Vladimir Poetin en heeft aangegeven dat hij intensief wil samenwerken met de Russen, onder meer in Syrië. Trump heeft ook gesuggereerd dat hij de sancties tegen Rusland mogelijk zal herzien, als hij bijvoorbeeld een deal kan sluiten over de vermindering van Russische kernwapens.
De onderzoeken stapelen zich inmiddels op. De Senaat komt waarschijnlijk met een onderzoek en er loopt al een onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten naar de contacten tussen Team Trump en de Russische overheid. Ook komt er een Congresonderzoek naar de Russische hackactiviteiten, die aanleiding vormen voor alle recente ophef.
Steun
"De inlichtingendiensten, die al maanden op voet van oorlog verkeren met Trump, kunnen de nieuwe regering zo grote schade toebrengen", zegt correspondent Arjen van der Horst.
"Gisteren werd duidelijk dat de FBI Flynn eind januari al heeft verhoord. Flynn bleef nadien in het openbaar ontkennen dat hij de sancties met de Russische ambassadeur had besproken. Als Flynn onder ede heeft gelogen tegen FBI-agenten, kan dat de deur openen voor strafrechtelijke vervolging."
Maar voor veel aanhangers van Trump zal al dit nieuws niet veel uitmaken, denkt Van der Horst. "Dit was precies de belofte waarmee hij naar de Amerikaanse hoofdstad is gekomen. Zolang Trump hun onvoorwaardelijke steun behoudt, is een drastische koerswijziging niet waarschijnlijk."