Nieuwsuur
ANP

De in 1990 overleden fotograaf Ed van der Elsken blijkt nog steeds een bron van inspiratie voor hedendaagse straatfotografen. Dat is een van de redenen dat het Stedelijk Museum in Amsterdam vrijdag een grote tentoonstelling van zijn werk opent. 

Van der Elsken staat bekend om zijn kleurrijke foto's, boeken en films over ontmoetingen met mensen. Daarbij wist hij behalve de persoon ook de setting en de tijdgeest vast te leggen.

Ed van der Elsken: straatfotograaf avant la lettre

Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen. Maar ook naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd.

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum is samengesteld door conservator fotografie Hripsimé Visser, die in het verleden al presentaties over zijn werk maakte. Het is een brede collectie geworden, met ook veel minder bekende werken. 

Tot 1970 drukte Van der Elsken zijn foto's vooral af in zwartwit. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn een aantal van die zwartwit-foto's voor het eerst in kleur afgedrukt.

STER reclame