Nieuwsuur
Nieuwsuur

Elk nadeel heeft zijn voordeel. De economische sancties tegen Rusland bieden sommigen Russen ook grote kansen, vooral in de landbouw.

Zo worden veel Europese landbouwproducten geweerd van de Russische markt. Russische boeren zien hun kans schoon en duiken in het gat in de markt.

Oleg Sirota verkocht twee jaar geleden zijn technologiebedrijf om een compleet nieuwe kaasboerderij te beginnen. Door de sancties hoeft hij geen concurrentie te vrezen van Europese kaasmakers. "De Hollandse, Franse en Italiaanse kazen zijn verdwenen. En dat was een markt van 300.000 ton kaas."

'De Hollandse, Franse en Italiaanse kazen zijn van de markt verdwenen'

Er ontstaat steeds meer discussie over de sancties. President Trump wil er van af. Ook in Europa wordt steeds meer getwijfeld. Slecht nieuws denkt kaasboer Sirota. "Ik hoopte eigenlijk dat Clinton de verkiezingen zou winnen. Zij wilde de sancties handhaven."  

'Mijn hart was voor trump, maar mijn hoofd was voor Clinton'

De Russische econoom Fjodor Loekjanov benadrukt dat de sancties niet het oorspronkelijk beoogde effect hebben. "De sancties doen wel degelijk pijn. Maar ze werken niet zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren. De politiek van Rusland is er niet door veranderd."

Wat boer Oleg Sirota betreft blijven de sancties nog lang. Ze beschermen immers zijn afzetmarkt. Ook om die reden is de boer zijn president dankbaar. Sirota heeft zelfs speciaal een kaas voor Vladimir Poetin gemaakt.

'Ik hoop dat Poetin de sancties handhaaft'
Russische boeren hebben baat bij sancties tegen Rusland

STER reclame