De restanten van alcoholische versnaperingen op het Leidseplein
Aangepast

Fitter, slanker en gezonder na een maand zonder alcohol

Een maand niet drinken levert significante voordelen op voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu waarvoor veertien gematigde drinkers een 'droge maand' hielden.

De proefpersonen werden fitter, hun cholesterol daalde, buikvet nam af en de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen, daalden. Zodra de proefpersonen weer gingen drinken, verdween het gezondheidseffect.

Leverarts en onderzoeker Eric Tjwa: "Als ik als wetenschapper naar het onderzoek kijk, zijn er natuurlijk kanttekeningen te maken. De onderzoeksgroep is klein en de onderzoeksperiode maar kort. Maar als dokter vind ik deze resultaten buitengewoon interessant."

Wat doet alcohol met de lever?

Tjwa: "Het onderzoek laat zien dat het stoppen met alcohol, zelfs bij matig gebruik en voor een korte periode, al goede effecten kan hebben op iemands gezondheid. Als je elk jaar een maand niet drinkt, heb je over een periode van twaalf jaar een heel jaar geen alcohol gedronken. Dat telt."

Naar het stoppen met drinken is eerder vooral onderzoek gedaan onder zware drinkers en alcoholverslaafden. Over het effect van een droge maand bij gematigde drinkers, was weinig bekend.

De veertien proefpersonen drinken normaal gesproken gemiddeld 10,5 glazen alcohol per week. De meeste deelnemers zitten onder de grens van maximaal 14 glazen alcohol per week, zoals gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze groep werd vergeleken met een controlegroep van negen personen die helemaal nooit alcohol drinken.

De 73-jarige Gerard Mezenberg is al veertig jaar geheelonthouder en was als deelnemer van de 'controlegroep' onderdeel van het experiment. Hij wilde weten of er al na een maand niet drinken voordelen te meten zouden zijn. Zelf is hij ervan overtuigd dat mensen drank niet nodig hebben. "Ik zie veel te veel drank en dat is echt niet goed voor mensen."

Geheelonthouder Gerard Mezenberg

Naast het effect op het lichaam, keken de onderzoekers ook naar de psychische effecten van (stoppen met) drinken. Er werd gekeken naar de alertheid op een reactietest. De deelnemers die alcohol drinken, waren op deze test impulsiever: ze reageerden sneller, maar maakten ook meer fouten.

Na de droge maand nam hun reactiesnelheid iets af en werden zij nauwkeuriger. Of dit echt door het stoppen met drinken komt, is niet zeker te zeggen.

Psychiater en onderzoeker Arnt Schellekens: "Er zijn allerlei factoren van invloed op de reactiesnelheid. De deelnemers die veel alcohol drinken, drinken bijvoorbeeld ook veel koffie. Ook dat kan een invloed hebben."

Fitter, slanker en gezonder na een maand zonder alcohol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl