Vorige week vrijdag was er een klein feestje van nationalisten in Moskou. De aanstelling van president Donald Trump werd er gevierd met champagne. Volgens zijn Russische sympathisanten begint er nu een nieuw tijdperk. Want met Trump aan de macht, zullen de verhoudingen in de wereld veranderen.
Leonid Resjetnikov, de voormalige baas van de buitenlandse veiligheidsdienst was tot vorig jaar adviseur van het Kremlin. Hij denkt dat de Amerikaanse natie "is uitgeput".
"Te veel inspanning is gericht geweest op de hele wereld. Zoals ooit met de Sovjet-Unie. Wij wilden ook de hele wereld controleren. Dat heeft ons land en onze mogelijkheden ondermijnd", zegt hij.
Sergei Karaganov is al jaren de adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken en was ook adviseur van president Boris Jeltsin.
"We zijn aan het winnen. Twee of drie jaar geleden sprak iedereen over het isoleren van Rusland en het treffen van hun economie. Nu lossen de meeste van onze criticasters op in het niets en is Rusland sterker dan ooit", zegt hij.
In de multipolaire wereld van Trump is er volgens hem weer plaats voor Rusland en de Russsische belangen. Vooral de belangen in de voormalige Sovjet-Unie en met name in Oekraïne. "We hebben onze westerse partners gezegd om hun sfeer van invloed en controle niet uit te breiden naar Oekraïne. Dan wordt het oorlog, zeiden we."
"De verkiezing van Trump is een uitdaging aan het globalisme. Aan de universele markt, maar ook aan de universele waarden waarop de Europeanen hun ideologie baseren", denkt Pjotr Tolstoi, voorheen een omstreden televisiepresentator en nu vice-voorzitter van het Russisch parlement, de Doema.
"Er zijn geen universele waarden die voor de hele mensheid gelden." Tolstoi zegt dat het slecht is afgelopen met die waarden. "Of ze nu werden gebracht via Amerikaanse raketten of door Europese humanisten."
Rusland kon volgens Fjodor Loekjanov, econoom en hoofdredacteur van 'Russia in Global Matters' voorheen nooit een goede plaats voor zichzelf vinden in de wereld van liberale globalisering. "Rusland was te klein om een beslissende rol te spelen en te groot om ondergeschiktheid te accepteren."
"Als Trump praat over nationale belangen, over soevereiniteit, over dat elk land zelf bepaalt wat het doet, dan is dat precies wat de Russen heel na aan het hart ligt."
En de sympathisanten van Trump in Moskou maken zich al weer op voor een volgende overwinning van een nationalist: die van Marine Le Pen in Frankrijk. Maar tegelijk waarschuwt econoom Loekjanov, want als Amerika zich terugtrekt kan er ook een vacuüm ontstaan. Rusland is nog niet klaar en misschien wel niet bereid om in het gat te springen.
"Jarenlang was de basis voor het buitenlandse beleid van Rusland, reageren op wat anderen doen. Als Amerika een tijdlang minder actief wordt, rijst voor Rusland de vraag wat de basis wordt van het buitenlandse beleid."