'Politiek, vertel het eerlijke verhaal over de zorg'

Stop de doorgeschoten controle en administratie in de zorg en wees eerlijk over de, soms pijnlijke, keuzes die gemaakt moeten worden. Dat is de belangrijkste boodschap van het actiecomité Het Roer Moet Om. Twee jaar geleden pakte het comité onder leiding van huisarts Bart Meijman succesvol de ‘afvinklijstjes’ in de huisartsenzorg aan. Nu is het tijd voor een breder plan.

Het actiecomité hield vandaag in Carré een groot debat over de zorg waarin een duidelijk appel wordt gedaan op de politiek. “De politiek spreekt zich niet duidelijk uit”, zegt huisarts en organisator van het debat, Bart Meijman.

Hij vindt dat er een einde moet komen aan de incidentenpolitiek. Ook moet er een langetermijnvisie komen op de zorg. “We kunnen niet nog een keer vier jaar van incident naar incident hobbelen.”

Gesprek met Bart Meijman

Het ene gat wordt met het andere gevuld.

Michiel Gorzeman

Michiel Gorzeman is hoofd Spoedeisende Hulp bij het OLVG in Amsterdam. Door een tekort aan verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp en in het ziekenhuis, worden patiënten regelmatig verplaatst naar ziekenhuizen in andere provincies.

Gorzeman meent dat dit door het beleid komt dat de politiek voert. "De politiek moet de regie op zich nemen en niet alleen maar ad hoc besluiten nemen. Nu moeten wij daardoor allerlei brandjes blussen."

Verpleegkundigen worden, volgens Gorzeman, van de ene plek weggehaald om elders, waar een tekort is, ingezet en opgeleid te worden. "Hierdoor wordt het ene gat met het andere gevuld. Ik merk dat op mijn eigen afdeling."

Dat was echt de wereld op zijn kop.

Danielle Bossewinkel

Bureaucratie

Ook is de toegenomen administratieve last in de zorg is een doorn in het oog. "Het moet eigenlijk allemaal eenvoudiger. Het wordt nu nodeloos ingewikkeld gemaakt waardoor mensen niet meer de juiste zorg krijgen", zegt wijkverpleegkundige Danielle Bossewinkel uit Enschede.

Zij maakte mee dat een van haar cliënten onterecht naar een verpleeghuis moest. De cliënt wilde graag dagbesteding, maar omdat hij dementie had, wees de gemeente Enschede zijn verzoek af en stuurde hem naar een ander loket. Met alle gevolgen van dien.

"Dat betekende dat de vergoedingen voor de zorg veel lager waren. Daardoor kon hij de zorg die hij nodig had, niet meer vergoed krijgen. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop ", zegt Bossewinkel.

Ook Michiel Gorzeman merkt in zijn ziekenhuis hoe de bureaucratie is toegenomen. "Alleen al voor het versturen van een rekening moet iedere dokter ieder jaar scholing volgen om te snappen hoe dat werkt."

'Het roer moet om in de zorg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl