Aangepast

'De Davos-elite heeft fouten gemaakt'

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Irene de Kruif

    redacteur

Waar eerdere jaren optimisme de boventoon voerde op het World Economic Forum in Davos, en met een glas champagne veelal werd gesproken over ideeën voor economische groei en geopolitieke stabiliteit, is de sfeer dit jaar anders.

"De Davos-gangers schieten in de verdediging door de verkiezing van Donald Trump en de brexit. Het haalt ze uit hun comfort zone," aldus de Britse econoom Guy Standing.

Standing werd dit jaar voor het eerst uitgenodigd. Hij werd bekend door zijn boek waarin hij waarschuwt voor het 'Precariaat', het toenemende aantal burgers dat niet rijk is, maar in de economische marge leeft. "Ik vind het nogal geestig om hier te zijn, iemand met mijn mening verwacht je hier niet."

Davos-veteranen benadrukken deze dagen graag dat de globalisering, die onder druk lijkt te staan, ook voor veel voordelen zorgt: "De wereld is nog nooit zo rijk geweest," aldus de topman van Philips en mede-organisator van het World Economic Forum Frans van Houten.

Hij krijgt steun uit onverwachte hoek. De Chinese president Xi Jinping hield op de eerste dag een warm pleidooi voor globalisering: "Je mag globalisering niet de schuld geven van de problemen in de wereld."

Het is ons eigen risico, dat we angsten onder de bevolking negeren.

Vice-president Joe Biden (VS)

Maar heeft Davos ook een antwoord op het toenemende populisme? Financial Times-columnist Martin Wolf is al negentien keer bij het WEF geweest, maar heeft geen vertrouwen in een kant-en-klare oplossing: "Ik denk het niet, maar ik denk wel dat de CEO's een belangrijke rol kunnen spelen in de politiek van hun land: ze kunnen zeggen 'ik wil zo min mogelijk belasting betalen' of juist niet. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in de samenleving."

"De Davos-elite heeft fouten gemaakt," aldus Martin Wolf. "Het is goed dat ze zich realiseren hoe boos veel burgers in het Westen zijn."

In zijn laatste toespraak als vice-president van de Verenigde Staten spreekt Joe Biden Davos-elite aan op hun verantwoordelijkheid. "Het is ons eigen risico, dat we angsten onder de bevolking negeren."

'Goed dat de elite nu weet hoe boos de burgers zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl