"Goedkope woonruimte voor studenten, in ruil voor leven in de brouwerij in ons huis. Dat was de basis van mijn idee." Gea Sijpkes, directeur van Humanitas, was de eerste die in 2012 besloot om studenten tussen ouderen te laten wonen. Een win-winsituatie, vindt ze.
De studenten betalen meestal geen huur, maar helpen in ruil voor de woonruimte mee in het verzorgingstehuis. Ze gaan bijvoorbeeld hardlopen met bewoners, maken een praatje, helpen met de maaltijden of bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon.
In woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer is het een succes. Daar wonen inmiddels zes studenten tussen 150 ouderen. Zo is Jurriën Mentink (23) de overbuurman van Harry ter Braak (90). De twee trekken regelmatig met elkaar op. "Wat we aan elkaar hebben? Vriendschap", zegt Ter Braak. "We gaan heel leuk met elkaar om."
Spijkers besloot vier jaar geleden om de studenten in huis te halen. "Er kwamen bij ons kamers leeg te staan, omdat er alleen nog plek is voor mensen die heel veel zorg nodig hebben. Tegelijkertijd speelde ook het gedoe rond de studiefinanciering, waardoor steeds meer jongeren thuis bleven wonen. Ik dacht toen: waarom combineer ik die twee belangen niet?"
Haar idee krijgt vooral veel belangstelling in het buitenland. Binnenkort komt er drie maanden een Amerikaanse onderzoeker over de vloer. En samen met een Britse hoogleraar schrijft Sijpkes een handleiding, zodat haar manier van werken kan worden ingezet in andere landen.
Samen hardlopen
In Nederland zijn er inmiddels zo'n tien instellingen die studenten inzetten om het leven van de ouderen wat aangenamer te maken. Zoals in Utrecht, in een huis voor licht verstandelijk gehandicapten. Daar woont onder anderen Julie de Lange, student bedrijfseconomie.
Ze heeft bewust gekozen voor een kamer in de instelling. "Ik wil graag mijn steentje bijdragen." Volgens haar voelt het niet anders dan in een gewoon studentenhuis. "Het is eigenlijk heel erg normaal geworden."
De Lange loopt iedere week hard met bewoonster Jolanda Jansen. Zij ziet ook de voordelen van een student in huis. "Er is meer gezelligheid gekomen en we doen meer leuke dingen met elkaar."
Ook Marieke Ettema, begeleider in de Utrechtse instelling, is enthousiast. Ze vindt studenten ideaal om het gewone leven in een instelling te brengen. "Dit zouden ze vaker moeten doen."
Het kwartje is bij meer organisaties gevallen. Inmiddels wonen er ook studenten samen met statushouders en psychiatrische patiënten. En komend voorjaar opent een soortgelijk project in Utrecht waar studenten gaan samenwonen met vluchtelingen.
Bekijk ook
Rellen in zeker tien gemeenten, ziekenhuis in Enschede bekogeld
"Het is vreselijk", reageert voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad in Op1. "Dit is geen demonstreren, ik zou dit coronahooligans noemen."
- liveblog
'Rust terug in Roermond, Venlo en Stein' • Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 24 januari.
Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'
60 á 70 relschoppers zitten nu vast. Burgemeester Jorritsma denkt dat er nog meer aanhoudingen volgen, omdat tijdens de rellen is besloten niet iedereen op te pakken om "een groter bloedbad" te voorkomen.