Hij is overtuigd christen, conservatief, komt van het platteland en is loyaal aan de Republikeinse partij: Mike Pence. De nieuwe vice-president lijkt in alle opzichten de tegenpool van de New Yorkse zakenman Donald Trump.
Toch beginnen ze op 20 januari aan de klus van hun leven. Naar verwachting wordt Pence een van de machtigste vice-presidenten die de Verenigde Staten ooit hebben gekend. Maar wie is Mike Pence?
Na een aantal mislukte pogingen om Congreslid te worden, begon Pence zijn carrière als radiopresentator. "Ik zei dingen als: Mike, je moet tijdens de uitzending dit en dat beter doen en dat doe je zo. En hij deed dat dan precies wat ik zei en hield dat ook vol", zegt radiomaker Kent Sterling.
Hij is zeer conservatief, religieus en een echte familieman.
"Hij volgde het script van wat hij moest zeggen en week daar niet van af. Elke poging om ervan af te wijken, loopt op niets uit", vertelt oud-verslaggever John Schorg. "Hij is zeer conservatief, religieus en een echte familieman."
In 2001 lukte het Pence om Congreslid te worden, wat hij twaalf jaar heeft gedaan. Hij viel op als uitgesproken sociaal-conservatief. Maar Pence wilde meer en wist dat het gouverneurschap het beste opstapje naar het Witte Huis is. In 2012 won hij de gouverneursverkiezingen in zijn thuisstaat Indiana.
Na vier jaar vertrekt hij daar nu met zeer matige populariteitscijfers. Het economische beleid dat hij voerde is omstreden. "Gedurende zijn gouverneurschap zijn er een aantal dingen erger geworden in Indiana. Ik weet niet of het Amerikaanse volk wel zijn kant uit wil", zegt Terry Austin, parlementslid van de Democraten in Indiana.
"Pence concentreerde zich op belastingverlagingen voor bedrijven. Die zijn belangrijk, maar we zijn intussen nummer acht wat betreft mensen die onder het minimumloon of minder verdienen. Verder zijn we nummer 36 van de vijftig staten als het om de hoogte van het modale inkomen gaat. Gezinnen in Indiana hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen."
Omstreden wet
Maar Pence staat vooral bekend om de wet over religieuze vrijheid die hij ondertekende. Die geeft bedrijven onder andere de ruimte om niet mee te werken aan homohuwelijken. "De wet is zo geformuleerd dat niemand ergens toe kan worden gedwongen of ergens van kan worden weerhouden vanwege zijn of haar geloof en principes", zegt Austin.
Op de wet kwam enorm veel protest uit het zakenleven en van homoactivisten. Het kostte de staat tientallen miljoenen dollars en Pence's populariteit ging onderuit. Volgens Austin schaadde het de reputatie van de staat Indiana. "We merkten dat we minder congressen kregen. De hoofdstad Indianapolis verloor 60 miljoen dollar aan inkomsten uit toerisme en de dienstensector door die wet", zegt Austin.
Het was nog maar de vraag of Pence afgelopen jaar opnieuw zou worden herkozen als gouverneur. Donald Trump bleek zijn redding toen hij hem koos als vice-president. Het stelde veel Republikeinen gerust dat Trump koos voor zijn tegenpool.