Samsom omhelst Asscher nadat de uitslag bekend was gemaakt
Aangepast

'Ik maak een buiging en stap van het podium'

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. De partijleden verkiezen hem boven de huidige PvdA-leider Diederik Samsom. Asscher kreeg 54,5 procent van de stemmen, Samsom 45,5 procent.

Partijvoorzitter Hans Spekman maakte de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing bekend op een bijeenkomst in Amsterdam-West. Partijleider Samsom zei in een speech dat het een enorme eer was om partijleider van de PvdA te zijn en dat hij elke dag alles heeft gegeven, maar dat er nu een einde komt aan die periode.

Uit de Kamer

Samsom is per direct geen partijleider meer en heeft besloten dat hij naar aanleiding van de uitslag aanstaande maandag ook het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer neerlegt, en tegelijkertijd uit de Kamer gaat.

"Ik maak een buiging en ik stap van het podium", sprak Samsom. Hij was geëmotioneerd. "Ik was dienstbaar aan een prachtige partij. Het is nu aan anderen. Het ga u goed."

Asscher wint lijsttrekkersverkiezing PvdA

Asscher zei dat hij intens dankbaar is voor het vertrouwen dat de PvdA-leden in hem stellen. Volgens hem is het tijd voor een andere koers. Hij vindt dat er te veel wordt geschreeuwd en te weinig geluisterd. "Er is een meerderheid van de Nederlanders die daar genoeg van heeft."

Hij denkt dat de PvdA kan laten zien dat er iets tegenover de "gure rechtse wind" staat. Hij wil met een sterke PvdA een Nederland bouwen waar iedereen trots op kan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl