Aangepast

Deense journaliste toont strijd om Mosul van binnenuit

Terwijl alle ogen zijn gericht op Aleppo, gaat een paar honderd kilometer verderop in Irak ook de slag om Mosul onverminderd door. Al weken proberen Iraakse troepen Mosul te heroveren op Islamitische Staat.

De strijd om Mosul is een van de zwaarste tot nu toe omdat er naar schatting nog een miljoen mensen in de stad verblijven. Gisteren is het Iraakse leger een nieuw offensief begonnen en heroverde een wijk in het oosten van de stad op IS.

Dat er nog zoveel mensen in de stad wonen, maakt het een lastige operatie voor het leger. "Onze troepen kunnen vijandige doelen identificeren, maar omdat er vaak ook vrouwen en kinderen aanwezig zijn, kunnen we niet altijd aanvallen", vertelt een kolonel.

Hoewel het leger zo min mogelijk burgerslachtoffers probeert te maken, vallen er iedere dag doden. De Deense journaliste Puk Damsgård mocht mee met de Iraakse troepen Mosul in. Ze ontmoette families die iedere dag voor een duivels dilemma staan: thuis blijven in de oorlog of vluchten en hopen niet geraakt te worden door een sluipschutter of bom.

Ooggetuigenverslag vanuit Mosul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl