Aangepast

'Hoog tijd voor nieuwe regels voor draagmoeders'

Niet alleen moet het wettelijk mogelijk worden dat een kind meer dan twee ouders heeft, ook voor draagmoeders moet een wettelijke regeling komen. Daar pleit de staatscommissie herijking ouderschap voor.

Een nieuwe regeling moet het kind vanaf de geboorte rechtszekerheid geven over ouders, nationaliteit en naam. Voor draagmoeders en wensouders moet er meteen zekerheid zijn over hun positie en verantwoordelijkheid. Daarnaast moet een kind zijn ontstaansgeschiedenis kunnen achterhalen.

'Hoog tijd voor nieuwe regels voor draagmoeders'

Minister Ard van der Steur nam het rapport vandaag in ontvangst en zei dat het kabinet positief staat tegenover de adviezen.

Ik moest gebruik maken van wetten die er zijn voor pleegzorg en adoptie.

Pauline van Berkel

"Het is hoog tijd voor nieuwe regelgeving", zegt Pauline van Berkel. Drie jaar geleden beviel zij als draagmoeder van Emma, die wordt opgevoed door een ander stel. Na de geboorte volgde een lange en ingewikkelde procedure.

"Ik moest gebruik maken van wetten die er zijn voor pleegzorg en adoptie", vertelt Van Berkel. Daarvoor moest ze het kind juridisch afstaan, ze moest verklaren dat ze niet voor het kind kon zorgen. "En als je getrouwd bent, is je echtgenoot ook nog eens juridisch vader. Dat moet je allebei het ouderschap afstaan. Dat slaat nergens op."

Ook is het niet mogelijk onder de huidige regels om afspraken juridisch vast te leggen. "Als wensouders zich bedenken, kun je als draagmoeder met het kind blijven zitten. Het is nu niet mogelijk om wensouders daar juridisch aan te binden."

Ontmoedigingsbeleid

Door gebrek aan regelgeving richten veel Nederlandse wensouders zich nu op het buitenland. "Er is echt een ontmoedigingsbeleid in Nederland. Het is niet makkelijk geregeld, daar stap je niet zomaar in", zegt Van Berkel.

Toch laat Van Berkel zich daar niet door weerhouden. Ze wil opnieuw draagmoeder worden voor een ander stel. "Ik weet hoeveel verdriet je kunt hebben van geen kind krijgen, het is mooi om dat verdriet weg te kunnen nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl