Nieuwsuur

Waarschuwing voor levensgevaarlijke situatie op Griekse eilanden

Aangepast
AFP

Griekse hulporganisaties waarschuwen voor een levensgevaarlijke situatie op de Griekse eilanden, waar zestienduizend vluchtelingen vastzitten. Er is maar plaats voor ongeveer de helft. De spanning op de eilanden, tussen bewoners en asielzoekers, stijgt. 

Botsingen

Het eiland Chios heeft in het officiële vluchtelingenkamp plaats voor duizend mensen, die kort zouden blijven. Maar drieduizend mensen zitten er nu al acht maanden vast. Elke week arriveren weer nieuwe bootjes. De mensen die aankomen moeten zelf een slaapplaats zoeken.

De spanning heeft geleid tot botsingen op het eiland. Rena Marinou, die boven een vluchtelingenkamp woont, zag het met eigen ogen gebeuren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarschuwing voor levensgevaarlijke situatie op Griekse eilanden

"Het begon naast het kamp, bij de vuurwerkwinkel. Iemand met een bivakmuts brak een verkeerspaal en sloeg met een stuk ijzer sloeg het raam in." Rena en haar familie zagen hoe jonge migranten het gestolen vuurwerk afstaken, naast hun huis. 

"We waren heel erg bang. We vreesden dat ook de ramen van onze garage er aan zouden gaan en dat door het vuurwerk de auto vlam zou vatten en wij mee zouden verbranden."

Ze gooiden stenen op onze tenten en barakken. Ook waar mijn dochter sliep.

Khatoun Housin, migrant op Chios

Diezelfde avond volgde wraak, waarschijnlijk van extreemrechtse eilandbewoners. Er werden molotovcocktails en stenen het kamp in gegooid, onder meer vanaf de muren van het kasteel dat boven het kamp ligt. Meerdere tenten vlogen in brand.

De migranten in het vluchtelingenkamp zijn geschokt. Families, die daar in tenten wonen, weten niet wat hen overkomt. Zo ook de Koerdische familie Housin uit Aleppo. 

"Na het avondeten hoorden we geschreeuw en dat er problemen waren. Er was een grote groep schreeuwende mannen. Daarna kwamen er een heleboel stenen op onze tent terecht, ze gooiden ze op onze tenten en barakken. Ook waar mijn dochter sliep", vertelt Khatoun Housin.

1/4Brand in vluchtelingenkamp Souda Reuters
2/4Vluchtelingenkamp Souda na de aanval Nieuwsuur
3/4Stenen en molotovcocktails werden op tenten en barakken gegooid Nieuwsuur
4/4Ravage na de aanval Nieuwsuur

"Daarna hoorden we: kom naar buiten. Mijn dochter was zo bang en erg geschrokken. We waren heel bang. Waar kunnen we naar toe, we zijn bang. We slapen nu heel licht."

Twee migranten raakten gewond en een honderden mensen vluchten het kamp uit. De burgemeester vermoedt "dat de aanvallers gelieerd zijn aan de Gouden Dageraad". Hij zag de rellen al langer aankomen. "De rek is er al lang uit", aldus burgemeester Manolis Vournous.

1/4De Koerdische familie Housin uit Aleppo Conny Keessen
2/4Veel mensen zijn te bang om terug te keren naar het kamp Conny Keessen
3/4Opvangkamp met daarboven gelegen huizen Conny Keessen
4/4Afgebrande tenten na de rellen UNHCR

De Griekse regering wil inmiddels een nieuw vluchtelingenkamp maken, vanwege plaatsgebrek voor alle mensen in Souda. Veel bewoners van Chios willen dat de mensen ergens anders worden ondergebracht, op het vasteland. 

Maar dat kan niet volgens de afspraken die de EU met Turkije heeft gemaakt. De migranten moeten op het eiland blijven totdat hun asielaanvragen zijn verwerkt. Bij een afwijzing moeten ze terug naar Turkije. 

De Griekse regering wil de vluchtelingen ook niet op het vasteland hebben uit angst dat meer mensen zullen volgen.  

De onrust op de eilanden nam toe toen vooraanstaande leden van de Gouden Dageraad Chios en Lesbos bezochten. Daarbij was ook Filip Dewinter, politicus van het Vlaams Belang, aanwezig.

De Europese lidstaten hebben experts en tolken gestuurd om Griekenland te helpen bij de behandeling van de asielaanvragen van de tienduizenden vluchtelingen die vastzitten. Maar volgens de Griekse regering is dat nog steeds niet genoeg.

Europacorrespondent Saskia Dekkers heeft de situatie op het eiland het afgelopen half jaar steeds verder zien verslechteren. "Mensen hebben het gevoel dat hun eiland verandert in één groot vluchtelingenkamp en dat de Europese Unie zich daar weinig van aantrekt." In augustus maakte ze onderstaande reportage.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Griekse eiland Chios verandert in vluchtelingenkamp
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame