2006: Het laatste publieke optreden van Castro in de Cubaanse stad Holguin
Aangepast

Castro overleden, welke toekomst wacht Cuba?

De Cubaanse oud-leider Fidel Castro is gisteravond op 90-jarige leeftijd overleden. Castro ontwikkelde zich van linkse revolutionair tot meedogenloze dictator. Hij vestigde een communistisch regime op Cuba, dat zich nauw verbond met de Sovjet-Unie. Veel Cubanen hopen dat er door zijn dood een andere wind gaat waaien.

Maar volgens Zuid-Amerika-deskundige Edwin Koopman zal er weinig veranderen op Cuba. "Dat gaat nu niet gebeuren, er is iemand dood gegaan uit het verleden. Castro was al volledig irrelevant geworden voor de Cubanen, hij stond op de achtergrond."

Koopman verwacht dat er de komende jaren wel veranderingen in gang worden gezet. "Misschien sneller dan tot nu toe, maar dat komt niet door Castro. Dat komt door de onberekenbare nieuwe president Trump en omdat Venezuela, de grote financier van Cuba, zelf in diepe crisis zit."

Daarnaast treedt Raúl Castro zelf af in 2018. "Wat er dan gaat gebeuren, is koffiedik kijken, maar er komt een nieuwe generatie aan de macht."

'Castro had alleen nog een symbolische betekenis voor Cuba'

Volgens correspondent Marc Bessems heerst er in Havana een afwachtende sfeer nadat het nieuws bekend. "Er is veel onzekerheid, er zijn zo veel vragen, maar zo weinig antwoorden zijn. Sinds die officiële aankondiging is er maar sporadische nieuwe informatie naar buiten gekomen."

De urn met de as van Castro wordt maandag en dinsdag op het Plein van de Revolutie in Havana gezet, waar mensen afscheid kunnen nemen. "Daarna gaat de urn op rondreis door Cuba. Op zondag wordt de urn bijgezet in Santiago de Cuba, de stad waar Castro vandaan komt en de revolutie is begonnen", vertelt Bessems.

Mensen vieren niet de dood van iemand, ze vieren het eind van een symbool dat voor veel leed gezorgd heeft in de Cubaanse maatschappij.

Ramón Saúl Sánchez

Ondertussen vieren in de Cubaanse wijk Little Havana in Miami honderden Cubaanse ballingen feest. Auto's reden toeterend door de stad en mensen gingen zingend en dansend de straten op.

"Mensen vieren niet de dood van iemand, ze vieren het eind van een symbool dat voor veel leed gezorgd heeft in de Cubaanse maatschappij", vertelt Ramón Saúl Sánchez, een Cubaanse balling. "Veel executies, lange gevangenisstraffen voor politieke gevangenen, veel verbanningen. Veel Cubaanse vluchtelingen zijn omgekomen op zee vanwege die persoon. Hij is bijna 60 jaar onafgebroken aan de macht gebleven. Hij was meedogenloos tegenover z'n eigen volk."

Sánchez hoopt dat door het overlijden van Castro de dictatuur wat verzwakt. "Misschien beseft Raúl Castro op een goed moment dat hij het land en het volk niet voor altijd in zijn greep kan houden. Hopelijk gaat er dan wat veranderen."

'De meeste Cubanen willen zijn zoals elk ander land'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl