Vaccinatie tegen mazelen
Aangepast

'Op sociale media is veel angstmakerij voor vaccins'

Het RIVM constateert dat er steeds minder kinderen worden gevaccineerd omdat ouders twijfelen over de noodzaak en angst hebben voor bijwerkingen. De deelname van pasgeborenen is voor het tweede achtereenvolgende jaar met ongeveer 0,5 procent gedaald.

Ouders stellen vaker vragen over de vaccinaties om te kunnen bepalen of ze hun kind wel of niet laten inenten. Het RIVM maakte vandaag bekend twee miljoen euro uit te trekken om ongeruste ouders beter voor te lichten.

Het is een stukje trend waardoor kinderen nu aan risico's worden blootgesteld.

Mascha Kampuis

Mascha Kamphuis, voorzitter van de vereniging van jeugdartsen, begrijpt dat er steeds meer bezorgde ouders zijn. "Op sociale media is veel slechte berichtgeving en angstmakerij te vinden. Dat is logisch dat mensen daarop reageren."

Dat er steeds minder kinderen worden ingeënt vindt ze een zorgelijke ontwikkeling. "Het is een stukje trend waardoor kinderen nu aan risico's worden blootgesteld. Dat gaat me echt aan het hart."

Kamphuis is blij dat het RIVM extra geld uittrekt voor voorlichting. "Het gesprek met de jeugdarts op het consultatiebureau kan wel een boost gebruiken gezien de toename van kritische ouders."

Ik heb het vermoeden dat het bij hem de BMR-prik is geweest.

Hellen Lerou

Toch blijven er ouders en verenigingen die stellen dat er bijwerkingen zijn. Hellen Lerou uit Heemstede is ervan overtuigd dat haar zoon Sam (15) ziek is geworden door een inenting. "Toen Sam 2,5 jaar was, kreeg hij uitval, zijn arm ging hangen en hij kon steeds minder goed praten. Na een CT-scan bleek dat hij hersenbeschadiging heeft."

Het is nooit vastgesteld waar Sam aan lijdt. "Hij heeft nooit een officieel label gekregen, het is een auto immuunziekte. Maar wat precies is niet duidelijk."

Het verband tussen de vaccinaties en de effecten kunnen bij Sam medisch niet worden aangetoond. Maar voor Lerou is het zonneklaar. "Ik heb het vermoeden dat het bij hem de BMR-prik is geweest. Ook omdat hij nooit anti-stoffen heeft aangemaakt tegen de Bof."

Geen verband

Arts Kamphuis benadrukt dat dit soort verbanden nog nooit zijn aangetoond. "Het enige verband dat ik ken, is dat als je niet vaccineert er kinderen doodgaan en bijwerkingen zijn."

Ouders die twijfel hebben over bijwerkingen na een vaccinatie moeten zich volgens Kamphuis melden bij een jeugdarts. "Die kan het weer melden bij het RIVM. En zo kom je verbanden tegen."

'Als jeugdarts, onderzoeker en moeder twijfel ik niet aan vaccinaties'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl