Samsom en Asscher in debat
Aangepast

PvdA-debat: Lodewijk Asscher wil ander leiderschap

Een anders soort leiderschap, dat is er volgens Lodewijk Asscher nodig binnen de PvdA. Hij nam het vanavond op tegen zijn tegenstrever Diederik Samsom in het eerste van vier lijsttrekkersdebatten. Hij vindt ook dat er iets moet veranderen aan de koers, toon en boodschap van zijn partij.

Het gaat het erom hoe mensen met elkaar samenleven, aldus de vicepremier. "Als je uit elkaar gespeeld dreigt te worden als samenleving, moet er een ander soort leiderschap komen."

Volgens Asscher moet dat leiderschap "gebaseerd zijn op waarden en principes". Hij benadrukte dat de achterban van de partij erop moet kunnen vertrouwen dat de principes van de PvdA niet onderhandelbaar zijn.

Sterker maken

Samsom zei in het debat dat er weinig meningsverschillen tussen hem en Asscher zijn over de koers en de waarden van de PvdA. Hij benadrukte dat hij de afgelopen vier jaar "vrijwel alles" met Asscher samen heeft gedaan.

Hij voegde eraan toe dat de lijsttrekkersverkiezing er niet toe moet leiden dat de kandidaten elkaar kleiner maken. "We zullen elkaar sterker moeten maken."

Samsom en Asscher kruisen de degens tijdens lijsttrekkersdebat

Het eerste lijsttrekkersdebat werd gehouden in een buurttheatertje in de Haagse Schilderswijk. De komende tijd zijn er nog drie van zulke bijeenkomsten. Asscher zei dat hij bij verlies van de interne verkiezing wel in de Tweede Kamer wil gaan zitten, als de partij daar prijs op stelt. Samsom zei daarop dat hij zeker van dat aanbod van Asscher gebruik wil maken.

De PvdA-leden kunnen stemmen van 24 november tot en met 7 december. Vrijdag 9 december wordt bekend wie PvdA-lijsttrekker wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl