Trump tijdens zijn speech
Aangepast

Voor Pennsylvania was Trumps zege 'geen verrassing'

"Deze stad is dood. Er gebeurt niets meer. Het is niet meer zoals vroeger." Met vroeger bedoelt de oudere man de tijden waarin er kolenmijnen en grote kledingfabrieken waren in Hazleton. Maar in het stadje in Pennsylvania liggen de mijnen inmiddels zo goed als stil, en de kleding komt uit China.

Uitgerekend de staat Pennsylvania zorgde voor de beslissende stemmen voor Donald Trump. Hij beloofde hier een betere toekomst, aan kiezers die zich jarenlang vergeten voelden. De inwoners van Hazleton geloven dat hij het gaat waarmaken.

Voor Pennsylvania was Trumps zege 'geen verrassing'

Zwijgende meerderheid

"Ik huilde van vreugde. Echte tranen. Alle emoties van de afgelopen maanden kwamen boven", zegt Jen Sloot over het moment dat ze hoorde dat Trump de verkiezingen gewonnen had. Zij voerde al die tijd campagne voor hem. "Het was echt onvoorstelbaar."

Bij de verkiezingen leek de staat Pennsylvania nog zeker voor Hillary Clinton. Maar het liep anders. De belangrijke swing state, goed voor twintig kiesmannen, koos voor Trump. "Pennsylvania heeft het mogelijk gemaakt. Dat maakt het zo'n zoete overwinning voor ons", zegt Sloot.

De keuze voor Trump verbijsterde de Democraten, maar niet de bewoners zelf. Volgens Sloot was er sprake van een zwijgende meerderheid. "Veel mensen hadden geen zin in de negatieve reacties. Ze waren heimelijke Trump-aanhangers. Ze wilden er niet voor uitkomen, maar stemden wel op hem."

Jen Sloot werkte mee aan de campagne voor Trump

De mensen in het stadje Hazleton verzamelen zich 's avonds in de Fourth Street Bar. Eigenaar Marty Beccone ziet de bewoners al twaalf jaar komen en gaan. Hij zag ze ineens veranderen van Democraat naar Trump-stemmer.

"Voor mij was Trumps overwinning geen verrassing", zegt Beccone. "Overal waar ik kwam, iedereen die ik sprak, zei op Trump te gaan stemmen. En als je hier door de buurt rijdt, zie je overal borden met Trump."

Voor Beccone zelf heeft het presidentschap van Trump ook voordelen. "Lagere belastingen. Trump of Clinton als president, dat scheelt voor mij 100.000 dollar." De belasting voor bedrijven is momenteel 35 procent. "Hillary wilde er 43 procent van maken, terwijl Trump 15 procent heeft beloofd."

Banen op het spel

Daniel Baker werkt in de mijnen, net als zijn vader en opa deden. Hij hoopt dat er een betere toekomst wacht met Trump aan het roer. "Als Hillary had gewonnen, dan zouden we nu niks meer hebben. Dan zouden er veel banen verloren gaan."

Hij vervolgt: "Het zijn niet alleen de mijnen, maar ook iedereen die de mijnbouw ondersteunt. Er stonden een hoop banen op het spel. Hopelijk komt het nu goed en kan iedereen weer aan het werk."

Mijnwerker Daniel Baker

Campagneleider Sloot gelooft dat Trump zijn beloftes gaat waarmaken. "De mijnen moeten weer open. Als de mensen weer aan het werk gaan in de mijnen, gaan alle bedrijven eromheen ook weer open. Ik geloof zeker dat hij het gaat waarmaken."

Ook bareigenaar Beccone heeft er vertrouwen in. "Trump houdt van steenkool, dat zie je overal. Hillary Clinton wilde de mijnwerkers werkloos maken. Dat hebben de mensen in deze regio goed begrepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl