Nieuwsuur
ANP

Martin Michael Driessen heeft de ECI Literatuurprijs gewonnen met zijn boek Rivieren. Juryvoorzitter Louise Fresco maakte dat vanavond live in Nieuwsuur bekend vanuit Theater aan het Spui in Den Haag.

"Een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende, beeldende zinnen en een onbestemde dreiging", aldus de jury. "Een boek dat leest als een roman, maar bestaat uit drie door dezelfde thema's verbonden verhalen."

Martin Michael Driessen wint de ECI Literatuurprijs 2016

Rivieren bestaat uit drie op zichzelf staande novelles, waarin water een hoofdrol speelt. In ieder verhaal staat, zoals de titel van het boek al doet vermoeden, een rivier of beek in Europa centraal. 

Zo vormen de Main en de Rijn de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw, waarin klassenverschillen en broodroof leidend zijn. En een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al generaties lang in heftige rivaliteit leven.

Muze

Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Hij debuteerde in 1999 met de roman Gars, waarmee hij een nominatie binnensleepte voor de AKO Literatuurprijs van 2000. In 2012 volgde Vader van God en in 2013 Een ware held, die beiden werden genomineerd voor de Gouden Boekenuil, een Belgische prijs. 

Vorig jaar verscheen de omvangrijke roman Lizzie, die Driessen samen schreef met de dichteres Liesbeth Lagemaat. Het boek draait om de liefdesgeschiedenis van kunstschilder Dante Gabriel Rossetti en Elizabeth Siddal, zijn roodharige muze.

Van AKO naar ECI 

De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. Het is een van de meest prestigieuze literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. De prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur. 

De eerste, toen nog, AKO Literatuurprijs werd in 1987 uitgereikt aan J. Bernlef voor zijn boek Publiek geheim. Vorig jaar won Jeroen Brouwers de prijs met zijn boek Het hout.

STER reclame