1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
Aangepast

Ruttes hartenkreet voor oplossing Oekraïne

"Dit is veel groter dan Nederland." Premier Mark Rutte haalt vandaag alles uit de kast om het associatieverdrag met Oekraïne verdrag te redden. Een Nederlands definitief 'nee' is direct van invloed op Syrische burgers in Aleppo, zei Rutte vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte doet een beroep op alle redelijke krachten om hem te steunen. Als Nederland het verdrag niet ratificeert, vergroot dit volgens de premier het risico op instabiliteit in de regio en dreigt het beeld te ontstaan dat Europa verdeeld is ten opzichte van de Russische bombardementen op Aleppo. "Europa moet eensgezind optreden tegen dit soort agressie.", zei Rutte.

Geen meerderheid

Rutte probeert al een tijd steun te verwerven in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Hij wil tot een oplossing komen die recht doet aan het 'nee' van de stemmers, maar waarbij Nederland het verdrag met Oekraïne toch ondertekent.

Hartenkreet Rutte voor oplossing Oekraïne-referendum

Op 6 april wees een meerderheid van de kiezers die naar de stembus ging het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne af omdat ze niet willen dat het associatieakkoord een opstap is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne. 

Veel partijen in de Tweede Kamer vinden dat het kabinet de uitspraak van de kiezer moet volgen en het verdrag met Oekraïne niet moet ratificeren.

Hartenkreet

De premier wil voorkomen dat Nederland zijn handtekening onder het associatieakkoord intrekt. In plaats daarvan wil hij opnieuw onderhandelen over juridisch bindende afspraken die tegemoet moeten komen aan de volgens hem belangrijkste bezwaren van de Nederlandse tegenstemmers.

Rutte deed vandaag een hartenkreet aan ten minste 38 leden in de Eerste Kamer om in principe 'ja' te zeggen, zodat zijn plan straks kans van slagen heeft. "Ik sta hier met lege handen. Het landsbelang is gediend met stabiliteit in Europa. Nederland maakt een grote fout als we dit proces laten ontsporen."

Rutte kondigde aan dat hij tot het laatste moment zal blijven onderhandelen. Als er maandag geen oplossing is gevonden, kan Rutte naar eigen zeggen niet anders dan de Kamer informeren dat Nederland het verdrag niet zal ratificeren.

Ruttes hartenkreet voor oplossing Oekraïne

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl