Nieuwsuur

CAS-tribunaal keurt transfer Amerikaan (15) naar Ajax af

Nieuwsuur

Het 15-jarige Amerikaanse voetbaltalent John Kenneth Hilton mag niet spelen in de jeugdopleiding van Ajax. De transfer werd eerder al verboden door wereldvoetbalbond FIFA en dat besluit is bekrachtigd door het internationaal sporttribunaal CAS.

Een unieke zaak, niet eerder diende bij het CAS een afgekeurde transfer van een jonge speler naar een Nederlandse club. Het sporttribunaal heeft de afloop van de zaak nog niet openbaar gemaakt, maar Nieuwsuur heeft de uitspraak in handen gekregen in een onderzoek naar jeugdtransfers.

Verhuizing

Talenten van buiten Europa mogen van de FIFA pas na hun achttiende van club verkassen. Tot die tijd wordt alleen een uitzondering gemaakt als de ouders vanwege hun baan naar een ander land moeten verhuizen.

Deskundigen van de FIFA kijken daarbij kritisch of de emigratie op een of andere manier gerelateerd is aan voetbal. Voor het tribunaal stelden de ouders van Hilton dat dit niet het geval is. Zij verhuisden twee jaar geleden naar Nederland in de overtuiging dat hun vier kinderen 'educatief verrijkt' zouden worden door de buitenlandse ervaring.

Zaalvoetbalclub

Maar volgens de FIFA, en in hoger beroep nu ook het CAS, kan niet voldoende worden aangetoond dat de verhuizing van de familie Hilton los kan worden gezien van voetbalzaken.

Volgens het CAS was het uiteindelijke doel van de familie om Hilton via een omweg in de jeugdopleiding van Ajax te krijgen. Zo was de jongen lid van een zaalvoetbalclub met links naar de Amsterdamse club. De kwestie hangt volgens het sporttribunaal van te veel toevalligheden en een opeenstapeling van voetbalgerelateerde gebeurtenissen aan elkaar.

'Bij een internationale transfer moet een speler minimaal 18 jaar zijn'

Nieuwsuur legde de uitspraak voor aan twee sportjuristen. Een van hen is VVCS-directeur Louis Everard. "Als je kijkt naar de feiten. Dan zie je dat deze jongen vanaf 2010 geshowd is aan allerhande grote clubs in Europa. Ik kan het panel heel goed volgen omdat zij vaststellen dat er wel degelijk enige link is tussen de verhuizing en het voetbal."

De FIFA-regels zijn bedoeld ter bescherming van het kind, legt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, uit. "Het individuele belang weegt niet op tegen het maatschappelijke belang om de exploitatie van minderjarigen tegen te gaan."

Formeel heeft Ajax geen rol, maar het is natuurlijk duidelijk dat Ajax deze jongen heel graag binnen wilde halen.

Louis Everard

De FIFA stelt, zonder daar diep op in te gaan, ook de rol van Ajax aan de kaak. "Er bestaan nog altijd serieuze twijfels over de omstandigheden rond het hoe en wanneer Hilton en de Nederlandse club elkaar hebben benaderd."

Ajax is officieel geen partij in de zaak, maar kan zich niet aan haar verantwoordelijkheid onttrekken, meent Everard: "Als je heel formeel kijkt zeg je dat Ajax geen rol heeft, maar het is natuurlijk duidelijk dat Ajax deze jongen heel graag binnen wilde halen. Dat vind ik moreel absoluut niet netjes en het zou ook niet mogen. Absoluut niet."

Ajax benadrukt in een reactie dat de club geen rol heeft gespeeld bij de verhuizing van de familie. Pas na hun komst naar Nederland is volgens Ajax contact opgenomen met de club.

Voor tips en opmerkingen neem contact op met arjan.dijksma@nieuwsuur.nl en guido.van.gorp@nieuwsuur.nl.