Trump en Clinton
Aangepast

Kunnen verkiezingen VS doorgestoken kaart zijn?

Als Donald Trump in november geen president wordt, ligt dat niet aan hem. Hij roept het al weken: er wordt grootschalige fraude gepleegd deze verkiezingen.

Tijdens het derde debat gisteravond wilde hij niet zeggen of hij zich zal neerleggen bij de uitslag. "Daar kan ik dan pas over oordelen."

Kunnen verkiezingen VS doorgestoken kaart zijn?

De "leugenachtige media" en "Crooked Hillary" zitten volgens Trump in het complot. Ook zouden miljoenen mensen als kiezers geregistreerd zijn die helemaal niet mogen stemmen.

De grote vraag is: kan het? Is het mogelijk dat de verkiezingen rigged zijn? Volgens Chris Ashby, een Republikeinse advocaat en oud-campagnemedewerker, is het onmogelijk.

De landelijke verkiezingen zijn eerder anti-rigged.

Chris Ashby

Ashby wijst erop dat het systeem zo is georganiseerd dat het rekening houdt met menselijke fouten en bedrog en dat het daar op verschillende niveaus tegen beschermd is. De presidentsverkiezing wordt niet centraal georganiseerd, alle staten zijn verantwoordelijk.

"De landelijke verkiezingen zijn eerder anti-rigged. Om de verkiezingen te manipuleren heb je technologische mogelijkheden nodig die alleen in de films van Mission Impossible te zien zijn", zegt hij op de Amerikaanse nieuwssite Vox.

"Het resultaat is een van de eerlijkste kiessystemen ter wereld, waar alle burgers geloof en vertrouwen in moeten hebben."

Politieke strategie

Dat Trump toch blijft herhalen dat het systeem corrupt is, komt volgens sommigen omdat Republikeinen dat al langer zeggen. Republikeinen zaaien al jaren twijfel over het democratische proces.

Achter gesloten deuren hebben partijfunctionarissen toegegeven dat het verspreiden van valse geruchten over verkiezingsfraude deel uitmaakt van de politieke strategie.

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat van de miljarden stembiljetten tussen 2000 en 2014 er maar 31 nep waren. Toch denkt 45 procent van de Republikeinse stemmers dat verkiezingsfraude "een serieus probleem" is.

Trumps monsterlijke ego staat niet toe dat een meerderheid van de kiezers hem afwijst.

Mac Stipanovich

Levensgevaarlijk, vindt Mac Stipanovich, een Republikeinse lobbyist. Hij was betrokken bij de hertelling van de stemmen in Florida tijdens de verkiezingen in 2000.

Volgens Stipanovich is een democratie afhankelijk van de gedeelde overtuiging onder de bevolking dat het democratische proces eerlijk is.

Die gedeelde overtuiging probeert Trump nu onderuit te halen, zegt Stipanovich. "Trumps monsterlijke ego staat niet toe dat een meerderheid van de kiezers hem afwijst."

"Hij wijst daarvoor naar een schimmig complot van grote banken, bedrijven, mainstream media en buitenlandse oligarchen. Daarmee valt hij de hoeksteen van de Amerikaanse democratie aan."

Afstand nemen

Stipanovich roept Republikeinen op om het op te nemen voor de democratie en afstand te nemen van Trumps beweringen over verkiezingsfraude.

"Het publiek moet verzekerd worden dat de verkiezingen niet rigged zijn en dat de uitslag de wil van de meerderheid weerspiegelt. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl