EPA
Aangepast

Komt er een handtekening onder CETA? Waals verzet blijft

Officieel heeft België nog twee dagen de tijd om in eigen land tot een akkoord over CETA te komen. Alle vijf de regionale regeringen moeten groen licht geven voor het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, maar de Walen verzetten zich.

Komt er een handtekening onder CETA? Waals verzet blijft

De Waalse premier Paul Magnette heeft de deadline van vrijdag van de Europese Commissie verworpen. Volgens Magnette moet het Waalse parlement de zaak grondig kunnen bestuderen en lukt dat niet in de gestelde tijd.

"Al een jaar geleden lieten we de commissie weten dat er problemen waren. Daarna hebben we geen voorstellen gehoord. Pas in de laatste twee weken zeggen ze ons: snel, hier zijn de voorstellen, beslis. Dat gaat niet", zei Magnette op de Belgische tv.

EPA
Protesterende Walen

De Walen blijven erbij dat het verdrag hun concurrentiepositie in gevaar brengt. Zo zouden Waalse boeren nog lagere prijzen voor hun producten krijgen. Dat is ook de vrees van Carine Godfriaux, veehouder van een kleine boerderij in Wallonië.

"Wij zijn erg bang dat dit het einde is van onze familiebedrijf, het einde van kwaliteit. Als het verdrag doorgaat, kunnen wij niet meer op kleine schaal produceren. Alles wordt ons dan opgelegd", vertelt ze aan Nieuwsuur.

En de Waalse PS-politica Olga Zrihen zegt: "Wij willen dat het een democratisch verdrag is, waar de consumenten de basis van zijn en niet alleen de grote bedrijven en multinationals, met de aankondiging dat er morgen, in de toekomst misschien meer werk en economische ontwikkeling is."

Oplossing vinden

De federale regering is wel voorstander van CETA, maar vanwege het Waalse verzet kan de Belgische premier Charles Michel het verdrag niet ondertekenen. Gisteren waarschuwde hij dat de positie van België binnen de EU verzwakt zou kunnen worden, als de Walen hun poot stijf houden.

Als België door het Waalse 'nee' als enige EU-lidstaat geen goedkeuring aan CETA kan geven, gaat de Europees-Canadese top op 27 oktober mogelijk niet door en dreigt het vrijhandelsakkoord te mislukken. Magnette zei te beseffen dat er veel op het spel staat, maar volgens hem "is er tijd nodig om een oplossing te vinden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl