De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 17 oktober

Lodewijk Asscher kandidaat-lijsttrekker PvdA

Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA. Hij zal het opnemen tegen de huidige partijleider Diederik Samsom en tegen Kamerlid Jacques Monasch, die zich eerder ook kandidaat stelde. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 47 procent van de PvdA-stemmers een voorkeur heeft voor Asscher tegen 26 procent voor Samsom en 11 procent voor Monasch. Overigens bepalen niet de kiezers, maar de leden van de PvdA wie de lijsttrekker wordt.

Asscher, nu nog minister van Sociale Zaken en vice-premier, heeft lang nagedacht. Hij geeft vanavond een toelichting op zijn kandidatuur. Nieuwsuur spreekt met ingewijden over de stijl en de campagnestrategie van de kandidaten en de verschillen.

De slag om Mosul is begonnen

Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders hebben zeven dorpen bij Mosul veroverd op IS. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Bovendien hebben ze de hoofdweg in bezit genomen die Mosul verbindt met de regionale hoofdstad Erbil, verder naar het oosten.

Irak zet in totaal 54.000 militairen in voor de herovering van Mosul op IS, meldt de Amerikaanse generaal Stephen Townsend tegen CNN. Hij is de bevelhebber van de internationale coalitie tegen IS in Irak en Syrië. Mosul, dat in juni 2014 werd veroverd door IS, was toen de tweede stad van het land, met ongeveer 2 miljoen inwoners.

Mosul werd één van de kroonjuwelen van IS, de bevestiging dat de terreurgroep een staat aan het bouwen was. Inmiddels leeft meer dan de helft van de inwoners in vluchtelingenkampen.

Commandanten van het Iraakse leger hopen de stad binnen enkele dagen te veroveren, maar het proces kan ook nog maanden duren. Correspondent Sander van Hoorn is in Erbil en doet verslag. Ook een gesprek met Joost Hilterman van de International Crisisgroup.

Verruwing politieke klimaat Duitsland

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de anti-islambeweging Pegida, de 'Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland', voor het eerst de straat op gingen. Wat voor de vluchtelingencrisis begon als een boze burgerbeweging, groeide uit tot de schrik van het Duitse establishment.

Aanhangers van Pegida willen de islam uit het openbare leven weren en de stroom buitenlanders, vooral economische vluchtelingen, drastisch inperken. Nu twee jaar later is de beweging in verschillende splintergroepen uiteengevallen, die elkaar de tent uitvechten. Over wat ze hebben bereikt verschilt men in Duitsland van mening.

De een zegt dat Pegida de politieke correctheid heeft doorbroken. De ander ziet de beweging als mede-veroorzaker van de verruwing van het politieke klimaat. Vanavond een reportage van Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl