Aangepast

Tanja Nijmeijer: als de deuren gesloten worden, gaan we terug naar de jungle

"Wanneer het vredesakkoord niet doorgaat, als de deuren voor ons gesloten worden, gaan we terug naar de jungle. Maar dat is niet wat wij willen en is ook bijna onmogelijk. We zijn al heel ver in de besprekingen. Dat gaat, denk ik, niet gebeuren", zegt Tanja Nijmeijer tegen Nieuwsuur.

De Nederlandse was als vertaler en onderhandelaar betrokken bij het akkoord tussen Colombia en guerrillabeweging FARC. In de Verenigde Staten is ze aangeklaagd voor terrorisme.

Tanja Nijmeijer over vredesakkoord tussen FARC en Colombia

FARC-referendum

Tanja Nijmeijer was verrast door het 'nee' van de Colombianen in een referendum over het vredesakkoord tussen de regering en de guerrillabeweging FARC. Toch snapt ze wel waarom de bevolking tegen heeft gestemd.

"Wij denken dat het een heel heterogene groep is die tegen het akkoord heeft gestemd. Daar zitten allerlei redenen tussen. Er zijn mensen die wilden dat de FARC verslagen zou worden, mensen die het niet eens zijn met de Santos-politiek, mensen die tegen homorechten zijn en zelfs omdat 'God' niet in het akkoord is opgenomen."

Tanja Nijmeijer: als de deuren gesloten worden, gaan we terug naar de jungle

President Juan Manuel Santos van Colombia heeft vandaag het staakt-het-vuren met de FARC verlengd tot 31 december. De overeenkomst zou eind oktober aflopen.

Santos zei op televisie dat hij meer tijd nodig heeft om het vredesverdrag aan te passen. In een referendum wees de Colombiaanse bevolking het verdrag met een zeer kleine meerderheid af.

Veel burgers willen dat FARC-leden na tientallen jaren van oorlog harder wordt aangepakt en dat guerrilleros hun straf niet kunnen ontlopen. Gisteren gingen in de hoofdstad Bogotá dertigduizend mensen de straat op en riepen om hardere maatregelen. Ook in Cali, Medellín en Manizales waren betogingen.

Een week geleden kreeg Santos voor 'zijn inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde' de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

Volgens de president moet de nieuwe datum van 31 december niet worden gezien als een deadline of een ultimatum.

Nederland

Over haar toekomstplannen is Nijmeijer duidelijk: "Ik ben niet naar Colombia gegaan om oorlog te voeren, maar om het land een stukje rechtvaardiger te maken en mijn solidariteit te laten zien. Dat gaat gewoon door. Ik wil echt in Colombia blijven. Ik zou best terug willen naar Nederland om familie te zien, maar het is niet mijn hoofddoel, mijn prioriteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl